Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 419

Doo Rag – Two Tones to Tune
label: Alehop!
jaar: 1997
kant a1: Left Song
kant a2:
Right Song
kant a:
Left Song Right Song
www.myspace.com/dooragmyspace
7-doorag-twotones.jpg
Ik had al een paar keer geprobeerd deze single om te toveren naar twee mp3’s, maar de apparatuur die ik gebruikte om mijn vinyls te rippen maakte het onmogelijk. De opstelling was namelijk als volgt (pas op! Nerdizm): twee pick-ups, een cassettespeler, een minidiscspeler en een cd-speler aangesloten op een driekanaals mengpaneel dat aangesloten is op mijn computer. Maar het geluid dat uit de computer komt moest op zijn beurt ook naar datzelfde mengpaneel. Dat ging, doordat ik nog een mengpaneel had – het was een ingewikkelde bedoening met kabeltjes en gewissel tussen line-ingangen en phono-ingangen. Ik was echter al een tijdje ontevreden over de geluidskwaliteit van de geripte vinyls, waarvan ik dacht dat het tweede mengpaneel de oorzaak was. Dat is namelijk een beetje een dodgy ding, gekocht toen ik niet genoeg geld had om een fatsoenlijke te kopen. Afgelopen week heb ik de tijd genomen om het eens goed uit te zoeken, en ben overgegaan tot verwijdering van het mengpaneel nummer twee. De cd-speler gebruik ik toch nooit dus daar had ik geen kanaal meer voor nodig. En zie, ik had gelijk: het klinkt beter nu. Dat zal te merken zijn vanaf de letter n in de 45-serie, want de m was al opgenomen.
Deze single is een speciale, want door het linkerkanaal klinkt het ene nummer, en door het rechterkanaal het andere. Als je hem gewoon draait hoor je dus de twee tracks door elkaar (dat is de derde mp3, die dus eigenlijk niet om aan te horen is maar ik heb hem er voor de vorm bijgeplaatst). Met het opnemen in de oude opstelling kreeg ik de twee kanalen niet van elkaar gescheiden, waar het tweede, en nu verwijderde, mengpaneel de oorzaak van was. Nu is het wel gelukt. Ik heb de afzonderlijke tracks wel omgezet naar twee kanalen, anders klinken ze door maar een kanaal en dat is heel vervelend vind ik zelf.
Ik zag Doo Rag optreden in Spanje. We waren er met de hele band band, en stuk voor stuk onder de indruk. Olaf, onze bassist raakte een beetje geobesedeerd door het duo, en begon te knutselen aan nog maar eens een stukje speelgoed om zijn basgitaar op aan te sluiten, waarmee hij allerlei weirde geluiden produceerde die op alles leken behalve op een basgitaar. Hij noemde het ding een doo rag, en eigenlijk alle apparaten die hij maakte voor hetzelfde doel. Het was zelfs zo dat ik op een gegeven moment niet beter wist dan dat een doo rag een effectenapparaat was, terwijl het eigenlijk een hoofddoek is. Murky, de vriend van onze drumster en baas van Alehop!, besloot het zijn missie te maken een single van de twee uit te brengen, met deze 7″ als resultaat.
Tegenwoordig speelt Bob Log III, een van de twee Doo Rag-leden, solo onder zijn eigen naam. De ander, Thermos Malling, trouwde met een Duitse die hij op tour door Europa had ontmoet en speelde nog een tijdje onder de naam Coin. In 2006 kwamen de twee nog eens bij elkaar om op te treden tijdens de 21ste verjaardag van Club Congress in Tucson, Arizona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.