Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 330

(Deel 329 hiero)
The Karachi Prison Band – Put Some Grit in It
label: Magnetic Fields
jaar: 2005
kant a: Put Some Grit in It Part I
kant b:
Put Some Grit in It Part II
www.magfields.com
7-karachiprisonband-grit.jpg
Will Holland, de man die vooral bekend is van zijn activiteiten onder de naam Quantic, solo of met zijn Soul Orchestra (op het Tru Thoughts-label), stuitte op een dag op een doos vol relikwieën uit de vervlogen tijden van zijn voorvader Edwin Windermere Holland. Deze avontuurlijke Brit komt aan het begin van de 20ste eeuw op Jamaica terecht, waar hij met enkele gevluchte slaven al musicerend rondtrekt. De muziek die ze maken (onder de naam The Sophistications) is een allegaartje van Europese geluiden en de mento en calypso die op dat moment over het hele eiland klinkt, en kan gezien worden als een heel vroege voorloper van de ska, rocksteady en de daaruit weer voortkomende reggae die een paar generaties later de wereld zouden veroveren.
Tussen de twee wereldoorlogen in besluit “Windy”, zoals hij liefkozend genoemd wordt, terug te keren naar zijn vaderland, als kok op een marineschip. Tijdens de reis houdt hij een dagboek bij dat plotseling stopt, juist voordat het schip volgens Windy’s schrijfsels de ter hoogte van de Straat van Gibraltar zou moeten passeren. Een half jaar nadien wordt het schip stuurloos en gehavend gevonden in de Arabische Zee door de Pakistaanse marine, met de lading verdwenen en de voltallige bemanning op gruwelijke wijze afgeslacht. Op één man na: scheepskok Edwin Windemere Holland wordt als enige levend aangetroffen, krankzinnig geworden door wat hij gezien heeft, agressief jegens zijn redders en ijlend over muiterijen en Somalische piraten. Hij wordt opgesloten in een gevangenis in de haven van Karachi, waar hij de rest van zijn dagen slijt.
In die jaren na de Tweede Wereldoorlog is hij o.a. de leider van de gevangenisband, waarmee hij opnieuw zijn tijd ver vooruit is: dik tien jaar voor er ook maar sprake is van zoiets als funk in de VS, maakt de Karachi Prison Band rauw swingende muziek gebaseerd op Afrikaanse ritmes en bluesy gitaarlijnen.
Will Holland, zelf een groot liefhebber en maker van rauwe funk, aarzelt geen moment en besluit de muziek van zijn voorvader, vastgelegd op acetaten waarvan de vroegste, namelijk dit “Put Some Grit in It”, stamt uit 1954, uit te brengen op 7″ op een speciaal daarvoor opgericht sublabel van Tru Thoughts, Magnetic Fields.
Goed verhaal. Maar als iemand me zou vertellen dat The Karachi Prison Band een zijproject is van Will Holland, zou ik het ook geloven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.