Categories
7"

7-inch serie, deel 326 – Los Fulanos feat. Peret / Ala Maca & El Mangui / Mantecao Y Su Combo

Los Fulanos feat. Peret/Ala Maca & El Mangui – Raggaton (FTM Remix)/Lucky Bad
label: Achiliboots
jaar: 2008
www.myspace.com/fulanosbugalu | www.myspace.com/djmakala | www.myspace.com/achiliboots

kant a: Los Fulanos feat. Peret – Raggaton (FTM Remix)
kant b: Ala Maca & El Mangui – Lucky Bad

7-fulanos-alamaca.jpg

Dit is de tweede Achiliboot (de eerste staat hiero), met bewerkingen van tracks van Achili Funk: resp. Los Fulanos ft. Perets “Gato” en Los Amaya’s “Qué mala suerte la mía”.

Los Fulanos feat. Peret/Mantecao Y Su Combo – Gato/Achili Funk
label: Lovemonk
jaar: 2007
www.myspace.com/fulanosbugalu | www.myspace.com/djmakala | www.myspace.com/achilifunk

kant a: Los Fulanos feat. Peret – Gato
kant b: Mantecao Y Su Combo – Achili Funk

7-fulanos-mantecao1.jpg  7-fulanos-mantecao2.jpg

De enige officiële vinylrelease van Achili Funk mocht deze single zijn, Lovemonk heeft geen toestemming gekregen de hele compilatie uit te brengen op mooie glimmende zwarte plakken. Onbegrijpelijk. Ik vraag me af wat copyrighthouders ertoe beweegt expliciet nee te zeggen tegen een release op vinyl. Het enige argument zou kunnen zijn dat ze de nummers zelf willen uitbrengen, maar dat gaat hier niet op, of in ieder geval voorlopig niet, want dat gebeurt niet. Hel, ze zijn zelfs te beroerd, of liever gezegd, te stom, om de platen van Camarón een heruitgave te geven op vinyl, terwijl ze daar gewoon vet geld mee zouden kunnen verdienen. Want de tweedehandsjes gaan niet voor minder dan dertig euro per stuk van de hand, en daar verdienen ze niks op natuurlijk.

Maar ik dwaal af.

Achili Funk, dusch. Vorig jaar tijdens Sónar zijn we de eerste avond naar de officiële presentatie van de verzamelaar gegaan. Hij vond plaats in de KGB, een discotheek die ik regelmatig bezocht tijdens mijn eerste tour of duty in Barcelona, weg terug in 1989. Toen was het een soort new wave-tent, en te oordelen naar het nog altijd niet veranderde interieur is het dat nog altijd, dacht ik. Vreemd dus om daar naar rumba catalana te luisteren, maar het was zo – tegenwoordig is er zelfs een wekelijkse rumba-avond. Mantecao trad op, en ook Los Fulanos met Peret zelve (in deze contreien vooral bekend van zijn hit “Borriquito” en zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival van 1974 (met “Canta y sé feliz”, ABBA won dat jaar met “Waterloo”), en Txarly Brown deed de plaatjes. Geweldige avond, ondanks het feit dat je vijf euro moest betalen voor een biertje. Dat is dan weer wél veranderd in KGB.

Mantecao’s “Achili Funk” is zelf ook een bewerking, en wel van het in 1969 in Spanje zeer populaire “Achilipú” van Dolores Vargas “La Terremoto”. Hoewel het ook is opgenomen door vele van haar collega’s, zoals Lola Flores en de fantastische Las Grecas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.