Categories
txt

2008 al vroeg in de soep gelopen

Gefeliciteerd met jullie nieuwe jaar. Moge het goed zijn.
Het meisje en ik zijn alvast op een licht surrealistische noot van start gegaan, en wel in het Waalse plaatsje Bouillon. We kwamen aan rond een uur of half twaalf, en vonden een op het eerste gezicht uitgestorven dorp aan een rivier (de Semois) met een sfeervol verlichte, enorme burcht bovenop een heuvel. In de verte klonk live jazz. “Ha fijn!”, dacht ik nog, “een jazzconcert op oudejaarsavond voor het hele dorp. Neus! Boter!”
Toen we het bruisende centrum inliepen klonk de jazz almaar luider, maar mensen zagen we niet. Het nummer was afgelopen en er klonk luid applaus, en Louis Armstrong bedankte het publiek, waarna hij een zangeres aankondigde. “Ha fijn!”, dacht ik, “een concertfilm in het openluchttheater op oudejaarsavond voor het hele dorp.” De muziek schalde door het dorp, ver weggedragen door het water van de rivier. Nog altijd geen volk te zien. Ik zei nog tegen het meisje “Dit doet me denken aan Una giornata particolare, waarin je de hele film door op de achtergrond de marsmuziek hoort schetteren, en de toespraken van Mussolini en Hitler.”
Toen we de rivier terug overstaken zagen we een groepje mensen. Nederlanders, godbetere.
We liepen terug langs de andere oever en kwamen bij de grote kerstboom en wat nog het meest weghad van een marktkraam, waar de luidsprekers stonden waaruit Satchmo en zijn band klonken. Er was helemaal niemand in de buurt. Geweldig.
Om middernacht stonden we bij een beeld van Godfried van Bouillon, we wensten elkaar gelukkig nieuwjaar en dronken Taittinger terwijl we naar de dertien vuurpijlen keken die ergens in het dorp werden afgeschoten. Iemand had ook een zevenduizendklapper mee, waarvan we de resten later terugvonden tijdens de korte wandeling door het dorp. De drie mensen die daarbij stonden waren natuurlijk ook Hollanders. Ongelofelijk. Onderweg zagen we een aantal cafés die open waren, met telkens tien, vijftien aan tafeltjes zittende feestneuzen.
Het was een dolle boel.

5 replies on “2008 al vroeg in de soep gelopen”

Gelukkig nieuw-jaar!
Dat klinkt als een historische Sylvester mij gedacht-se, iig een stuk oorspronkelijker dan geposteerd staan in een winderige portiek aan de Michiel de Ruyterstraat, kijkend naar kennissen van vrienden die niet weten hoe ze de renteng aan moeten steken maar dat niet willen laten merken. Telefoon plat, en oliebol te droog.

<bloos> insgelijks
overigens geen enkele oliebol gegeten dit jaar, zelfs geen droge. wat ik wel jammer vind. oliebollen, hmmmm.

Helaas konden wij wegens acute brekebenerigheid niet ons traditionele nieuwjaarsritje doen. dank je wel voor dit relaas, geweldig… zo’n ervaring had ik ook wel mee willen maken. en uiteraard de beste wensen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.