Categories
list 2008 muziq

2000WAT – Koekembak

2000wat-koekembak.jpg
formaat: cd
label: Eigen Makelij
www.myspace.com/2000wat | www.2000wat.com
Toen ik ze een paar maanden geleden zag tijdens IllCity bij ons in da club was ik niet heel erg onder de indruk. Achteraf zeker, want de mannen uit Antwerpen werden gevolgd door een bende lawaaiige Hollandse rappers met heule grote bekken, check Winne en zijn posse van tachtig, check Sticks Fakkelteit. Daarbij staken die van 2000WAT nogal bescheiden af. Te bescheiden vond ik, want ze kunnen het wel.
Toch ben ik vrij steil achterover gevallen toen ik Koekembak hoorde. Hij lag op het bureau van de baas boven baas dus die werd meteen geript, maar eigenlijk nu, nou ja het afgelopen uur echt beluisterd. En tot kandidaat voor de eindlijst 2008 gebombardeerd. Gevaarlijk, na slechts één beluistering, maar dat dondert niet.
Ik ben verrast. Naast het verplichte braggin’ & boastin’ klinken de heren behoorlijk, euh, “volwassen”. Goede teksten (hoewel ik niet al hun plaat Aantwaarps versta, ik blijf natuurlijk een buitenlander) vol zelfspot, relativeringsvermogen en een gezonde kijk op de wereld. Die niet altijd even mooi is, zeker niet in deze stad waar dom, maar slim gebracht, populisme het steeds vaker wint van gezond verstand. Check “Grote plannen” (met Hablando Sólo als gast), check “Stille straten” en “België” (waar ome Henk & consorten natuurlijk even om de hoek komen piepen), dat na het tigste ontslag van de man die in staat geacht zou moeten worden dit land te leiden meer dan actueel is.
Zeer vette plaat – als ze op 15 augustus weer bij ons in da club komen spelen ga ik maar weer eens zondigen tegen mijn eigen regels en de cd kopen. Als ze tenminste geen vinylen versie hebben. Support your local band jeweettoch.
Favoriete track: “Stille straten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.