Categories
txt

Van den pot en den ketel

“Ja, jullie Nederlanders zijn meesters in het stelen van woorden uit andere talen”, zei de man van het restaurant. Op zijn eerdere vraag hoe ik mijn struisvogelfilet gebakken wilde hebben had ik wat gestameld over “rare” (op zijn Engels), zoals we dat in Nederland zeggen. Ik vergeet altijd wat de Vlamingen zeggen als ze “rood” bedoelen. Alvorens antwoord te geven begon hij een lijstje op te noemen van woorden die wij Nederlanders uit andere talen halen, tegelijk implicerend dat we daar net zo goed Nederlandse woorden voor zouden kunnen gebruiken. Wat natuurlijk ook zo is. Maar dat betweterige toontje, tsk.
“Afijn”, zei ik, na een paar minuten die licht geamuseerde/verwijtende blik op me gevoeld te hebben, “ik wil het dus bijna rauw”.
Seignant, dus. Of nog bloederiger? Dan is het ‘bleue’.”

2 replies on “Van den pot en den ketel”

ik vind nu niet dat jij daar bezwaarlijk van beschuldigd kan worden, maar het is wel waar. ik zat deze week een stuk van atze te verbetern, en zonet nog een stuk van sven schlijper, en die mannen kunnen er wat van als het op zwaaien met verengelste werkwoorden aankomt.
maar natuurlijk is de bottom-line weer eens dat vlamingen racistische zakken zijn, zelfs tegenover hun nederlandsche broeders. en dan te weten dat we nu toch weeral zeven jaar lang in de 21ste eeuw leven.
maar ja, ze zijn de enige niet. zonet hebben de fransen weer eens een rechtse zak verkozen om hun glorierijke natie aan te voeren.

natuurlijk is het waar, dat zeg ik ook. maar de “bottom line” LOL is volgens mij niet dat Vlamingen racisten zijn, maar dat de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet. iemand verwijten dat hij leenwoorden gebruikt om vervolgens met een stalen gezicht niet een maar twee franse woorden te gebruiken.
ik denk trouwens dat mensen in het algemeen racisten zijn. sommige meer dan andere, zoals met alles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.