Categories
txt

RATTEEE! RATTEEE! RATTEEE!

Ik ben gisteren voor het eerst naar een wedstrijd gaan kijken uit de Belgische voetbalcompetitie: Germinal Beerschot tegen Anderlecht. Het initiatief kwam van de hele dichter en halve cartoonist Andy Fierens, die om de hoek bij het stadion woont, en met verder mijn squashmaat en fervent Racing Genksupporter Pol. En dan ik met mijn zeer on-Vlaamse accent erbij die niet “jeanet” riep naar Olivier De Schacht maar “mietje” of “homo”. (Ja wat, het was een voetbalwedstrijd hoor.) Wij drieën, wij waren ons er eentje. Ik had een Beerschotsjaaltje gekocht om mijn clubliefde nog wat extra te benadrukken – als buitenlander moet je toch altijd net dat stapje extra zetten om je te bewijzen, niewaar. When in Rome en al dat.
Ik was bang voor een slachting – ik volg de Belgische competitie niet zo omdat er meestal geen hol aan is, dus ik was niet op de hoogte van de staat van ontbinding waarin Anderlecht zich momenteel bevindt. Bovendien, Anderlecht speelt toch nog in Europa, min of meer? Dat kunnen wij niet zeggen. Maar het liep dus anders. Het was een leuke wedstrijd, en Beerschot won met 2-0. Ik heb zelfs meerdere pinten tot mij genomen – wie mij kent weet wat dat wil zeggen. Ik heb twee braadworsten en een hot dog in mijn keel geschoven. En ik heb meegebruld dat ik een rat van ‘t Kiel was, en nog een aantal dingen waarvan ik de tekst niet verstond maar dat maakte niet uit. Fonetisch hoorde ik er helemaal bij.
Ik heb me rot geamuseerd, het was lang geleden dat ik nog eens in een stadion was geweest. Ik wil meer.
Twee dingen vielen mij verder nog op: het scorebord waarop “Wij: 2 – Zij: 0” stond (dat “wij – zij” had ik nog nooit gezien op een scorebord), en het waren Antwerpenaren die “dikke nekken” riepen naar Brusselaars. In mijn ervaring is dat etiket meestal voorbehouden aan die van Antwerpen. En die van Holland. (Kejje nagaan wat ik hier iedere dag moet doorstaan, een Hollander in Antwerpen.)

11 replies on “RATTEEE! RATTEEE! RATTEEE!”

Voor u als niet-voetbalverslaafde een abonnement koopt: het is een veiliger strategie om enkel naar topmatchen van GBA te gaan. GBA tegen Dender (bijvoorbeeld) zien spelen is een stuk minder lollig dan Gba met 2-0 tegen anderlecht zien winnen.

Was Beerschot niet die club die eigendom van Arsenal was en die op een gegeven moment een heel elftal Ivoorkusters kon opstellen? Of was dat een andere Antwerpse club? Eentje die inmiddels weer doorgefuseerd is? (In het Belgische voetbal fuseren clubs nogal eens. Of ze worden drie divisies teruggezet wegens zwendel. Of ze heten Anderlecht.)

(@ martijn: nee, dat was Beveren – inmiddels Tweede Klasse.
Jij doelt waarschijnlijk op FC Antwerp, maar die zijn niet gefuseerd, slechts gedegradeerd (naar diezelfde Tweede Klasse). GBA is de fusieclub, bestaand uit Germinal (uit Eekeren) en Beerschot (uit het Kiel). Antwerp komt dan weer uit Deurne. En Beveren uit Oost-Vlaanderen.)

<kuch kuch> RAFC, oftewel Royal Antwerp Football Club, is de oudste club van het land en de enige echte ploeg van ‘t stad (Antwerpen, deurne is een district en louter de fysieke locatie van het stadion), jammer genoeg in 2de klasse momenteel, maar dat is maar tijdelijk…’t is maar dat u het weet 🙂

het kiel is daarentegen een wijk, en bovendien associëren die zich niet met f******rd. niet dat de vroegere verbintenis van gba met ajax nu zo vruchtbaar is geweest voor gba, maar ze hebben in ieder geval betere smaak qua partnerkeuze 🙂

@ Lope: daar was ik me al van bewust. maar ik wil toch eens naar zo’n wedstrijd van minder allure gaan, gewoon om te ien hoe dat is. en ik hoop ook eens een derby mee te maken.

Oh ja, Beveren. En daar was ik eigenlijk van overtuigd dat het ook gewoon een voorstad van Antwerpen was. Buitengewoon jammer eigenlijk dat het Belgische voetbal een beetje afgezakt is tot niveau Oostenrijk. Toch niet zo heel lang (nu ja, 20 jaar) geleden speelde KV Mechelen nog de Europacup 2 finale tegen Ajax.(Ik was, in mijn domme naiviteit omdat het Nederlanders waren, voor die laatsten.)

Oh wacht, het was het jaar ervoor dat Ajax had gewonnen. In mijn herinnering zijn al die middenjarentachtise Europabekerfinales een beetje door elkaar gehusseld.

“Beeeeeeeeeeerschot is de ploeg van ‘t stad!Beeeeeeeeeeeerschot is de ploeg van’t stad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.