Categories
muziq

Ragga Trip

Rumble in the JungleHet zat er aan te komen, natuurlijk: Soul Jazz heeft een compilatie uitgebracht van tracks uit de tijd dat drum&bass nog jungle was. Samengesteld door de mannen achter Shut Up and Dance, de groep en het label waarop de eerste contouren van jungle zich aftekenden, tevens thuishaven van de Ragga Twins. Dat duo had een na een aantal singles de lp Reggae Owes Me Money uitgebracht, die indertijd grijsgedraaid werd in mijn en andere programma’s op Amsterdam FM. Ik had toen niet zo veel te makken dus ik heb dat ding nooit gekocht, en later was hij onvindbaar. Ik wacht al jaren op een heruitgave.
Op de Soul Jazzcompilatie, die de niet bijster originele naam Rumble in the Jungle draagt, staan een paar nummers van die lp, waaronder mijn favoriete “Illegal Gunshot”. Heeft nog altijd niet aan kracht ingeboet. Het feit dat PJ en Smiley van SUAD zich nu met Soul Jazz inlaten, doet de hoop op een heruitgave van de Ragga Twins in ieder geval weer opleven hier ten huize Lubacov.
Leuke bonus is dat mijn favoriete jungletrack aller tijden er ook op staat. Ik had hem natuurlijk al, maar op een nogal slecht geperste plaat, dus altijd tricky met draaien – als dat ik dan alle knoppen op 11 moet zetten om alleen al het volume gelijk te krijgen met de rest. Voor “Original Nuttah” van UK Apachi & Shy FX mag je me mijn nest uitsleuren op welk onchristelijk tijdstip dan ook, ik zal je dankbaar zijn.
Dat geldt misschien ook wel voor “Super Sharp Shooter” van DJ Zinc. Die track staat wel op de cd-versie van Rumble in the Jungle, maar niet op het vinyl. De s, de c, de h de a de n, de d, de e! Dus je krijgt hem er van mij bij, geript van mijn gerimpeld en afgeleefd exemplaar dat jarenlang niet weg te slaan was uit mijn platenkoffer.
Koop die plaat!

2 replies on “Ragga Trip”

hehe, uren verloren aan wat een vd meest nutteloze muziekdiscussies ooit geweest moet zijn: d&b vs jungle en omgekeerd…nooit begrepen waarom ineens die naam switch…

in mijn herinnering werd de term “jungle” op een gegeven moment als racistisch ervaren, maar uiteindelijk wordt nu onder jungle de raggavariant verstaan, en is drum&bass “de rest”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.