Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 83

(Deel 82 hiero)
Chic – Le Freak
label: Atlantic
jaar: 1978
kant a: Le Freak
kant b:
Savoir Faire
www.chictribute.com

“Le Freak” is het allereerste singeltje dat ik met mijn eigen geld kocht. In mijn Soundtrack of My Life beweer ik iets anders, maar ik heb nog eens diep gegraven en dit is echt de eerste. Apetrots was ik. En helemaal toen ik de goedkeurende blik zag van mijn funky basspelende oom Richard (die me “Dreadlock Holiday” cadeau had gedaan). Hij maakte later nog een zeer vette funktape voor me, een TDK SA90, dus niet zo maar een goedkoop Hemabandje of zo, die opende met “Gimme the Night” van George Benson en waar verder nog nummers van Earth, Wind & Fire en Chic op stonden. Ik heb nog een aantal dozen met bandjes (misschien iets voor een volgende serie, heh), maar deze ben ik kwijt. Ik weet nog hoe pissig ik was toen ik dat ontdekte. Ik vrees en hoop dat iemand in Spanje er nu nog plezier van heeft.
Deze single ben ik ook kwijtgeraakt. Vreselijk. Ik weet niet waar hij is gebleven. Ik ben zelden vinyls kwijtgeraakt, deze single en de stapel punkplaten die nog ergens bij Raymond zou moeten staan zijn eigenlijk de enige. De single heb ik opnieuw gekocht, een paar jaar geleden hier in Antwerpen.
De a-kant is een klassieker, maar ik was ook weg van de b-kant, het instrumentale “Savoir Faire”. Dat melancholieke gitaartje, de strings, die baslijn, ik droomde daar als Lubaatje altijd bij weg. Ik heb de lp waar deze nummers op staan, C’est Chic, nooit gekocht, raar eigenlijk. Ik heb wel een paar andere, en ik vind bijna alle Rodgers/Edwards-producties fantastisch.
Ik lees hier trouwens dat het “Aaa, freak out!” oorspronkelijk “Aaa, fuck off!” luidde. Stel je voor. Vervang iedere “freak” in het nummer door “fuck”, en dat singeltje had ik nooit mogen kopen van mijn moeder.
Vorig jaar zagen we ze live spelen op Sónar, maar dat was dus niks he. Een soort Las Vegasshow was het, met veel glitter en weinig zweet. En glitter ruikt niet zo funky als zweet, jeweettoch. We zijn dan maar naar Nightmares On Wax gaan kijken. Als ik het filmpje bekijk is het misschien toch een beoordelingsfout geweest.

Oh well. NOW was superdope.

One reply on “7-inch serie, deel 83”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.