Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 79

(Deel 78 hiero)
Charizma & Peanut Butter Wolf – Devotion ’92
label: Stones Throw
jaar: 2000
kant a: Devotion ’92
kant b 1:
Apple Juice Break
kant b 2:
Devotion ’93
www.stonesthrow.com
Charizma & Peanut Butter Wolf
Charizma is de reden voor het ontstaan van het licht fantastische Stones Throw Records. Hij en Peanut Butter Wolf waren beste vrienden en maakten in de vroege jaren ’90 een hoop muziek samen. Hun naam begon rond te zingen in de Bay Area en het zou niet lang geduurd hebben voordat ze in de eredivisie van de hiphop speelden. Maar Charizma (zijn moeder noemde hem Charles Hicks) werd in 1993 vermoord, en alles leek voorbij. The Wolf (Chris Manak) wilde het bijltje erbij neergooien, maar na een tijdje besloot hij dat hij de muziek die hij en zijn maatje gemaakt hadden te goed was om niet uit te brengen, dus begon hij te zoeken naar een deal.
Die kreeg hij niet. Dus besloot hij dan maar zelf een label op te richten, en in 1996 zag de eerste release het licht: “My World Premiere”. De rest is geschiedenis, zoals men dan zegt. Stones Throw is nu een van de fijnste labels op deez’ aard.
Dit singeltje is een promoversie van de uiteindelijke release, gekregen toen ik bij Sonic Rendezvous werkte in Alkmaar. We distribueerden veel van de catalogus van het Amerikaanse Nu Gruv Alliance, die Stones Throw in hun pakket hadden. “Devotion ’92” klinkt voor mij nu als een typische track uit die tijd. Het was nog voor mijn Grote Verhuizing Naar Het Zuiden, en mijn toenmalige maat Michel en ik gingen zowat iedere dag uit. Doordeweeks naar de Korstenkop, want dat was de enige tent waar je op werkdagen kon dansen, in het weekend vaak naar de feestjes in de Sleep In of de Dance Arena in De Melkweg. Daar draaiden ze veel van dit soort hiphop, de UMC’s, Pete Rock & CL Smooth, The Pharcyde, Gang Starr, u kent het wel. Mooie tijden.
Tussendoortje “Apple Juice Break” is een ode aan Charizma, die verslaafd was aan de appelsap (ik vraag me af hoe een appelsapverslaafde in een kogelregen terecht kan komen). Dat pianoriedeltje is van “Les Fleur” (sic) van Minnie Ripperton, een paar jaar terug nog gecoverd door 4Hero. Op de uiteindelijke release staat het als tweede nummer op kant a, hier is het het eerste op kant b.

2 replies on “7-inch serie, deel 79”

Charizma lijkt slachtoffer te zijn geworden van een ordinaire roofoverval.
Ik houd niet veel van Hip hop, maar Red Light Green Light is te gek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.