Categories
7"

7-inch serie, deel 52

Wijntje Bogaers – De toffe Jordanees
label: De Looier Productions
jaar: ?
kant a: De toffe Jordanees
kant b: Zeemansliefde

Heeft u dat ook wel eens? Dat u een plaat in uw collectie vindt en denkt “hoe kom ik hier in godesnaam aan, en vooral: waarom? Waarom?”. Deze single van Wijntje Bogaers is er zo een. Een middelmatig voorbeeld van Jordanese volksmuziek die ongetwijfeld op de dag dat hij werd uitgebracht al in de vergetelheid verdween, waar hij thuishoort.

De enige reden die ik kan bedenken is het voornemen dat ik ooit had om eens wat dieper in de muziek te duiken die mijn grootvader, opa Piet, “ome Piet” voor vreemdelingen, zo fantastisch vond. Geboren en getogen Jordanees was hij, klasgenoot en/of buurjongen van Willy Alberti, de man die, volgens opa Piet, zijn ouwe makkers niet meer zag staan toen hij beroemd werd. Een “kelerelijer met kapsies”, zo heette het in de woorden van opa, die niet bepaald bekend stond om zijn fijnzinnige woordkeuze. Zoals het een goede Jordanees betaamt natuurlijk. En dan zei hij er altijd bij dat kleine Willy nauwelijks de Prinsengracht durfde over te steken, “met se foet fan die ouwe Wester”.

Ach ja, opa Piet, het was me er eentje. Hij ging er prat op alleen maar verse groenten te eten, potjesvoer moest-ie niet en blik was al helemaal uit den boze. Mijn moeder, opgevoed op een recept van streng katholicisme vermengd met strenge Indische normen en waarden (dat is twee keer streng = héél streng), vertelde dat ze haar ogen uitkeek en haar oren altijd tuitten als ze bij haar toen nog aanstaande schoonfamilie op bezoek kwam. En dat opa op een dag weer eens hoog zat op te geven over hoe er alleen maar vers voer in dit huis op tafel kwam, waarop oma, die ook niet op haar mondje was gevallen, het zat was en vanuit de keuken kwam met een blik waarin kort daarvoor nog de sperziebonen hadden gezeten die op dat moment in de behoorlijk ruime maag van opa vertoefden. “Ach klets toch niet uit je nek man, je vreet al jaren groenten uit blik”, beet ze haar liefhebbende man toe, die haar wat lieve woorden toefluisterde waarin de naam van de Almachtige op creatieve wijze doch nogal ijdel werd gebruikt, en vervolgens “ik wíst het wel, ik proefde al iets raars!”. Ja, die man hield je niet zo makkelijk voor de gek.
Wat hield ik van ze, ook al zag ik ze niet zo vaak.

Maar ik dwaal af. Wijntje Bogaers, dusch. Een Amsterdamse carnavalskraker, zie je het voor je? Carnaval in Amsterdam is sowieso een aberratie. Check de intro van de column van Guuz op DJ Broadcast, dat zegt genoeg.

De b-kant is ook al niet je dat. Nee, deze single, hoe goedkoop ik hem ook heb aangeschaft (daar ga ik tenminste van uit, of: dat hoop ik vurig), is een miskoop geweest. Van die hele Wijntje Bogaers ook nooit meer wat gehoord, behalve dat ze blijkbaar wel eens in het achtergrondkoortje van Willy Alberti heeft gezongen op de een of andere obscure plaat.
Tja, dat krijg je, als je in de vergetelheid raakt.

4 replies on “7-inch serie, deel 52”

Hallo kleinzoon van opa Piet,

Ik ben de dochter van Wijntje Bogaers. Het plaatje is inderdaad geen toppertje, dit kwam omdat de muziek in een te lage toon soort opgenomen was mijn moeder zong veel hoger. het plaatje was gemaakt om tijdens de carnavals optocht uit te delen. mijn moeder heeft nooit ambities gehad om door te breken. Ze heeft niet in het achtergrond koortje van willy alberti gezongen die bestond ook niet maar bij johnny jordaan. beiden waren neven van haar.

Hallo Petra, bedankt voor de correcties en verduidelijking. En sorry voor de toon van mijn stukje. Nogal respectloos, nu ik het teruglees.

Dat is inderdaad waar. mensen oordelen snel. Als je interesse hebt in het achtergrondkoortje. het hete klaverjasclub schoppen negen. En bestond alleen maar uit familie. merendeel van de familie Verbrugge.
Groet Petra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.