Categories
7"

7-inch serie, deel 46 – Black Sabbath

Black Sabbath – The Singles 1970-1978
label: Earmark
jaar: 2004
www.black-sabbath.com
single 1 kant a: Evil Woman
single 1 kant b: Wicked World
single 2 kant a: Paranoid
single 2 kant b: The Wizard
single 3 kant a: Tomorrow’s Dream
single 3 kant b: Laguna Sunrise
single 4 kant a: Sabbath Bloody Sabbath
single 4 kant b: Changes
single 5 kant a: Never Say Die
single 5 kant b: She’s Gone
single 6 kant a: Hard Road
single 6 kant b: Symptom of the Universe

    
    
Deze schitterende singlesbox kreeg ik van Jo voor mijn verjaardag. Nogmaals dank je wel, Jo! Zeer fijne collectie van een zeer fijne band, op een zeer fijn formaat, en dan ook nog op keihard geperst, superzwaar vinyl. Wat wil een singlesfetisjist nog meer?
Het is een van de albums-als-singlesboxen die ik in mijn bezit heb. Van die boxen is er maar een die ik niet als gewoon album, lp dus, gekocht zou hebben. Maar die ik toch aangeschaft heb, puur omdat hij als singlesbox verkrijgbaar was. Een singlesfetisjist kan ver gaan. Niet dat ik de band in kwestie slecht vind, of het album in kwestie, maar niet goed genoeg om hem te kopen. Maar goed, ik dwaal af, dat komt wel als ik bij de letter ‘g’ ben.

Ik vind het zo’n prachtige manier om een album uit te brengen, ik smelt gewoon bij de gedachte eraan. Er spreekt liefde voor vinyl uit, liefde voor muziek, liefde voor het draaien van plaatjes. Na elk nummer naar de platenspeler lopen om het plaatje om te draaien. De ‘plop’ waarmee de naald op de plaat komt. De initiële ruis (als de naald tenminste ver genoeg van het begin van de song geplaatst is) die overgaat in een nauwelijks hoorbare zoem, met af en toe een zacht tikje, als een net ontstoken fikkie. Het nét waarneembare ruisje, een fractie van een seconde voordat de song begint. Dat, dus.

Plus het feit dat het voor een platenmaatschappij een prachtige manier is om nog wat extra cash binnen te rijven, over de ruggen van sukkelaars als ik die als bakstenen vallen voor dit soort jeugdsentiment.

Maar Black Sabbath op single, dat heerst natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.