Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 39

(Deel 38: hiero)
Big Country – East of Eden
label: Mercury
jaar: 1984
kant a: East of Eden
kant b:
Prairie Rose
www.bigcountry.co.uk | www.myspace.com/bigcountryscotland

Toen ik de single kocht wist ik al dat ik hem niet vaak zou draaien, omdat ik eigenlijk Big Country altijd “nét niet” vond. Ik had ze gezien op het een of andere festival, ongetwijfeld eindigend op “pop”, en dat was wel okee, typisch zo’n band die het goed deed bij fans van U2, Simple Minds e.d. The Alarm, ook zo’n band. Onze buurvrouw, met wie ik vaak platen uitwisselde om te tapen, was groot fan van Big Country en The Alarm, ik dus niet.
Ik weet niet goed waarom ik het toch gekocht heb. Waarschijnlijk dacht ik dat ik ze goed moest vinden, en dat als ik het maar vaak genoeg luisterde ik vanzelf zou merken dat Big Country een geniale band was, en “East of Eden” en geniale plaat. Dat gebeurde zo wel eens, toen ik in de pubertijd was. Achteraf is het makkelijk lachen natuurlijk.
Het geluid brengt me wel heel erg terug naar die tijd. Die bombastische productie met veel galm, groots en meeslepend. Deze productie is van Steve Lillywhite, maar Trevor Horn had een soortgelijk geluid. Ik moet dan altijd denken aan Pinkpop ’86 (mijn eerste Pinkpop), spannend was dat. The Cure speelde, en The Cult, en The Waterboys, en Cock bloody Robin, en Fine Young Cannibals. Jointen roken onder plastic want dan werd je higher. Ik weet nog dat ik alleen maar meer ging zweten, want het was een hete dag.
Maar ik dwaal af. Big Country, dusch. Weinig meer over te zeggen eigenlijk. De zanger pleegde in 2001 zelfmoord op Hawaii, de overige leden zijn nog altijd bij elkaar, maar weten nog niet goed of ze nu echt weer de baan op gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.