Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 34

(Deel 33: hiero)
Beck – Steve Threw up
label: Bongload
jaar: 1994
kant a: Steve Threw up
kant b 1:
Mutherfuker
kant b 1:
Cupcake
Beck – It’s All in Your Mind
label: K Records
jaar: 1995
kant a:
It’s All in Your Mind
kant b 1:
Feather in Your Cap
kant b 2:
Whiskey Can Can
Beck – Diamond Bollocks
label: Bongload
jaar: 1998
kant a:
Diamond Bollocks
kant b:
Runners Dial Zero
www.beck.com | www.myspace.com/beck
      
Ik heb een tijdje geprobeerd alles te verzamelen van Beck, maar op een gegeven moment had ik een periode weinig geld en kon ik het me niet meer veroorloven. Jammer, want Beck is typisch zo’n artiest die veel speciale dingetjes uitbrengt die verder niet op albums staan en in beperkte oplagen gemaakt worden, genummerd, u kent dat wel. Ik heb vrienden, of vriendinnen liever, die idolaat waren van die jongen. Toen ik de hand legde op de 10″ A Western Harvest Field by Moonlight probeerde een van hen die zelfs uit mijn collectie te jatten, want vrij zeldzaam. Ik heb het haar vergeven, maar ik was wel een beetje geschokt toen ik de plaat uit haar tas zag steken toen ze het pand verliet na een nachtje doorhalen bij mij thuis met alle drugs en drank die daar in die tijd bij hoorden. Ze is daarna een paar weken kwaad op me geweest, alsof ik degene was die de dief wilde uithangen. Schaamte, natuurlijk.
“Steve Threw up” stamt uit de tijd van Mellow Gold en Stereopathetic Soulmanure, toen we nog niet wisten wat we hoorden. Er zijn zeven versies van deze single verschenen, op verschillende kleuren (doorzichtig) vinyl. De versie die ik heb is de oorspronkelijke zwarte.
“It’s All in Your Mind” ligt een beetje in de lijn van One Foot in the Grave, zijn prachtalbum op het sympathieke K Records. “Diamond Bollocks” heb ik niet los gekocht maar zat bij de vinylversie van Mutations. De twee nummers staan volgens mij ook op de Britse en Japanse cd-versies. De hoes van de single is prachtig, uitvouwbaar als een harmonica met mooi artwork en de credits van de twaalf overige tracks van het album. Gek genoeg staan de credits van de twee nummers op de single er niet bij.
Ik zag hem toen voor het eerst live in Madrid en was verrast door het hevige optreden. Hij had een driemansband bij zich, met o.a. de voormalige drummer van Unsane (denk ik, het kan ook een andere hardcoreband zijn). Later zag ik hem op een festival in Badalona, waar hij een akoestisch solo-optreden gaf, wat fantastisch was. Dat deed hij ook als voorprogramma van Sonic Youth, wat niet door iedereen in het publiek gewaardeerd werd. Beck uitgejouwd, het gebeurde in de Rivera in Madrid. Ik schaamde me dood, die arme jongen. Ik denk dat ik hem bij iedere albumtour wel een keer gezien heb, maar ik kan me vergissen. Twee jaar geleden was het toch ook weer goed in de bierhal in Amsterdam. Niet zo goed als voorheen, want wat voorspelbaarder, maar toch nog altijd goed. Ik heb eigenlijk nooit een slecht concert van de man gezien, maar ik ben wel bevooroordeeld, want fan – hij heeft veel krediet bij mij. Wel jammer dat hij Scientologist is.
De video van de klassieke “Loser”-single:

4 replies on “7-inch serie, deel 34”

Die Beck had het bij mij toch ook voor een zekere tijd live verknald toen ik hem 2 avonden achter elkaar aan het werk zag in de Vooruit als vp van Sonic Youth.
Misschien dat een Beck solo en acoustisch nou net de slimste zet was als een vp van een SY op dreef…
Herinner me vaag iets heel onnozels met een barbie telefoon of zoiets… vond ik het truukje met de marionetten poppen vorige zomer op Pukkelpop toch een veel geslaagdere gimmick.. daar heeft ie het weer recht gezet (inclusief band en marionetten)

coole post, danku voor de zeldzame tracks!
Ik vraag me af wat je van Beck’s recentste albums vind

“the information” moet ik nog altijd goed luisteren maar op het eerste gehoor vind ik ervan wat ik ook van zo’n beetje alles na “mutations” vind: goed, maar niet geweldig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.