Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 31

(Deel 30: hiero)
The Beatles – Can’t Buy Me Love
label: Parlophone
jaar: 1964
kant a: Can’t Buy Me Love
kant b:
You Can’t Do That
www.beatles.com
The Beatles – Help!
label: Parlophone
jaar: 1965
kant a:
Help!
kant b:
I’m Down
  
Bij The Beatles denk ik altijd terug aan:
1. mijn moeder, die op 8 december 1980 tranen liet om John Lennon. Mijn broertjes en ik zaten te ontbijten toen op het nieuws de moord op Lennon gemeld werd. Ed en ik renden naar boven om het mama te vertellen. Ze stond te douchen en schrok zich een ongeluk.
2. Ingeborg van Gerwen, klasgenote en extreme Beatlesfan. Ingeborg was “de hippie” van de klas, bij wie alles in het teken stond van de jaren zestig in het algemeen en The Beatles in het bijzonder. Ik geloof dat ze nog een tijdje met Armand “Ben ik te min” (check ook de spelling van “begeleidingsband” bij het commentaar van degene die het filmpje gepost heeft, what’s in a spelling mistake?) geweest is.
3. Henk Govaers en Erwin de Hart, “op kot” in Tilburg. Ook Beatlesfans, maar anders. Henk kende ik eigenlijk alleen met een gitaar om zijn nek, Bob Dylan- en Beatlesliedjes spelend. Dat deed-ie goed, en nog steeds denk ik, want ik heb hem gegoogeld – geen eigen website gevonden, maar wel verwijzingen naar een Henk Govaers, singer-songwriter te Noord-Brabant die een album, Henk – The World is a beautiful Ball heeft uitgebracht. Ik ga er van uit dat dat dezelfde Henk Govaers is als die ik kende. Ik kom zijn zus af en toe nog wel eens tegen, toch eens vragen.
Erwin was, en naar ik aanneem, is, een McCartney-adept (seau!). Hij was altijd enthousiast over zijn stem, het bereik ervan. Dat hij hele hoge noten haalde zonder met een kopstem te zingen. Ik heb ook jarenlang niet naar “A Day in the Life” kunnen luisteren zonder te wachten op het kraakje, helemaal aan het einde van het laatste pianoakkoord, van het krukje waar Paul van opstond. Erwin liet het me horen, zoals hij me ook overdubs liet horen bij andere (Beatles)nummers. En dan sprak hij de profetische woorden “nu kun je nooit meer normaal naar dit nummer luisteren, je gaat elke keer zitten wachten op die overdub”. Dat is dus lang het geval geweest.
“I’m Down” is een van mijn favoriete Beatlessongs. De Beastie Boys wilden het ooit sampelen voor een van hun nummers, maar Michael Jackson, die op dat moment de rechten op de song bezat (daar spraken wij schande van), weigerde toestemming te verlenen. Lul.


One reply on “7-inch serie, deel 31”

HAHA! Ik luister nog steeds beatles. Als ik dit teruglees herken ik heel goed hoe ik toen net muziek bezig was. Nu 20 jaar later ben ik blij om te constateren dat ik die overdubs en zo totaal vergeten ben. Ik kan er nu van genieten zoals toen ik 7 was, en de beatles en de popmuziek net ontdekte, allemaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.