Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 258

(Deel 257 hiero)
André Hazes/Willy Alberti – Eenzame kerst/Dievenwagen
label: Philips
jaar: 1976
kant a: André Hazes – Eenzame kerst
kant b:
Willy Alberti – Dievenwagen
www.andrehazes.nl
Hazes/Alberti
Terwijl op het scherm Rachel en de kinderen in tranen naar X de B‘s versie van “Zij gelooft in mij” luisteren, moet ik opeens aan hem denken. Vier tellen later hoor ik zijn gebroken stem aan de andere kant van de lijn. “Zit je te janken?” vraag ik. Hij bevestigt grinnikend, maar met een snikje. Ik zie hem voor me, de man die me geleerd heeft van André Hazes te houden, op zijn onderlip bijtend om de opwellende tranen tegen te houden terwijl hij naar het bombastische afscheid van de volkszanger in de Amsterdam Arena kijkt op tv.
Wat heb ik hem uitgelachen toen hij zich lyrisch aan het uitlaten was over Hazes. Hazes, die was toch totally uncool? Ik was veertien, vijftien jaar, mijn oom, een nakomertje, was halverwege de twintig. Tot dat moment kende ik hem alleen als de saxofonist van een niet al te succesvolle skaband, wonend in een vrijgezellenflat in Almere Haven waar posters van Dexter Gordon aan de muur hingen en twee katten rondliepen, de een vernoemd naar Latoya Jackson, zus van, de ander naar Otis Redding, in zijn ogen de allergrootste soulzanger die er ooit geweest was. Van de andere bandleden kende ik alleen de bassist, en die hield er een levensstijl op na waar ik alleen maar van kon dromen. Wat ik dan ook deed. Dat diezelfde twee mannen, die zo rock-‘n-roll waren, ook van André Hazes hielden, vond ik ongelofelijk. Hun skacover van “‘n Vriend” was dan toch niet voor de grap. Ook al hadden ze het refrein verbasterd tot “Was jij nou mijn gab?”, ze bedoelden het wel degelijk als een ode.
De lp ‘n Vriend heb ik niet lang daarna gekocht, gewoon om eens te kijken wat er nu zo goed was aan Hazes. Het duurde jaren, maar uiteindelijk ben ik hem ook gaan waarderen. Want uiteindelijk zong hij gewoon de blues, op zijn manier. Zoals op deze single met de prachtige hoesfoto. En dan op de b-kant, hoe toepasselijk, “Dievenwagen” van Willy Alberti, de man die hem in 1976 als tweede (na Johnny Kraaijkamp Sr.) ontdekte. De single is er gekomen door toedoen van de oude volkszanger, en werd meteen Hazes’ eerste hit.
Toen ik in Spanje woonde maakte ik mijn vrienden daar aan het lachen met mijn galmende versies van Hazes’ hits. Ook die ene keer bij mijn toenmalige klootzak van een baas thuis, waar ik “‘n Vriend” deed, met in mijn achterhoofd een bepaald weekend dat ik had doorgebracht met de (toen nog) vrouw des huizes. Heheheheh.

2 replies on “7-inch serie, deel 258”

euhm… weet ik niet meer. ik weet nog wel dat het een heel blok was met allemaal appartementen, speciaal voor vrijgezellen. boven mijn oom woonden twee potten. illegaal natuurlijk, want het was een stel. soms trommelde hij dronken op een setje conga’s dat hij in de kamer had staan. “pottaaaah! pottaaaah!” riep hij daar dan bij. want een vrijgezel die gaat pas slapen als hij alle pottaaah heeft geroepen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.