Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 22

(Deel 21: hiero)
Babes In Toyland – Dust Cake Boy / House
label: bootleg (Treehouse / Sub Pop)
jaar: 1989/1990
kant a 1: Dust Cake Boy
kant a 2:
Spit to See the Shine
kant b 1:
House
kant b 2:
Arriba
  
De twee eerste singles van Babes In Toyland uitgebracht als een single, volkomen illegaal maar daarom niet minder goed. Geweldige band die ik voor het eerst zag als voorprogramma van Sonic Youth in Vredenburg, ik meen in 1988. Ik was zwaar onder de indruk, van hun muziek en kracht, maar ook van de bassiste, Michelle Leon. Ik heb het natuurlijk sowieso voor bassistes, op het belachelijke af. Ik bedoel, ik vond Kim Gordon hot, terwijl die helemaal niet zo hot is, zonder basgitaar om d’r nek.
Maar ik dwaal af. Ik heb Babes In Toyland later nog vaak gezien, en kocht al hun cd’s (et ego). Ik heb ze ook nog geïnterviewd, voor Beat Generation, een Spaans blaadje dat niet meer bestaat. Het was ‘s ochtends aan het ontbijt in hun hotel in hartje Madrid. Ze zouden ‘s avonds spelen in Revolver en ze hadden voor het eerst in lange tijd behoorlijk geslapen. Ze waren op tour in een busje en Lori Barbero, de drumster en meest sympathieke van het stel, zei dat het haar behoorlijk de keel begon uit te hangen omdat het zo stonk in de auto, en omdat ze alle cassettebandjes al eens gehoord hadden. Het gesprek kwam toen op Kyuss, en ze vervloekte zichzelf dat ze geen tape had meegenomen van Blues for the Red Sun, dus ik bood aan het voor haar te tapen, dan zou ik het ‘s avonds aan haar geven.
Toen ik het tussen twee nummers door naar haar gooide, stopte ze het in haar laars, knipoogde en speelde lustig door. Achteraf sprong ze om mijn nek en omhelsde ze me met die boomstammen van armen van haar totdat ik bijna stikte. Ik vraag me af of dat bandje nog afspeelbaar was, na een uur in de bezwete laars van die vrouwelijke Animal.
De bassiste was toen overigens al niet meer Michelle Leon (die had de band verlaten toen haar man Joe Cole werd doodgeschoten) maar Maureen Herman, ook mooi maar nogal een droge. Het was een mooi stel: droogkloot Maureen, hypere Lori en dan Kat Bjelland die haar voornaam eer aandeed. Zo een die andere probeerde te intimideren door altijd te cynisch te zijn, maar dat er dan binnenin een heel klein bang meisje zat, kent u dat?
Babes In Toyland – Bruise Violet
label: Southern
jaar: 1992
kant a:
Bruise Violet
kant b 1:
Magick Flute
kant b 2:
Gone
  
“Bruise Violet” komt van Fontanelle, hun tweede studioalbum dat uitgebracht was op Reprise, een major. Dat was toen nog vrij bijzonder, zo’n lawaaiige band op een major label. Eigenlijk was dat toen net begonnen, die grote commercialisering van wat in jargon “alternative” genoemd werd. Eerst Sonic Youth, daarna Nirvana en dus ook bands als Babes In Toyland, die nooit zo doorgebroken zijn, daar waren ze toch net iets te stug voor denk ik. Hoewel ze in 1993 wel de hoofdact waren tijdens Lollapalooza.
Veelal wordt aangenomen dat het nummer een aanval is op Courtney Love, die met Kat in een paar bands had gezeten (in de eerste daarvan zat ook Jennifer Finch, die later L7 vormde). Kat ontkent dat echter en zegt dat Violet zowel Love’s als haar muse was.
Op de B-kant staat “Gone”, opgedragen aan enkele dode vrienden, waaronder Joe Cole. Behalve de man van de bassiste en roadie van Black Flag en later de Rollins Band, was hij ook de beste vriend van Henry Rollins. Ik herinner me een interview met Rollins waar ik bij mocht zijn in Paradiso. Het interview werd gedaan door Hans de Nijs, mijn collega bij Amsterdam FM die me een beetje onder zijn hoede nam. Het gesprek kwam op Joe Cole, die voor de ogen van Rollins werd doodgeschoten door een paar inbrekers. Rollins vertelde dat hij thuis een pot aarde had staan met stukjes van Cole’s kapotgeschoten schedel en barstte in huilen uit. Ik wist niet waar ik kijken moest. Dat stukje is niet uitgezonden in Hans’ programma.
Maar ik dwaal af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.