Categories
7"

7-inch serie, deel 194 – Frankie Goes To Hollywood

Frankie Goes To Hollywood – Two Tribes
label: ZTT
jaar: 1984
kant a: Two Tribes
kant b: One February Friday
www.fgth.org.uk
Frankie Goes To Hollywood

Frankie Goes To Hollywood – Welcome to the Pleasuredome
label: ZTT
jaar: 1985
kant a: Welcome to the Pleasuredome
kant b1: Get It on
kant b2: Happy Hi!
Frankie Goes To Hollywood

Ondanks de verhalen over de groep die zou playbacken tijdens liveshows (wat in mijn ogen onvergefelijk was voor een band) vond ik FGTH toch erg goed. “Relax” was fantastisch, en deze twee singles ook. De door Godley & Creme geregisseerde clip van “Two Tribes” (die van “Relax” had ik nooit gezien – we hadden nog geen MTV in Nederland en volgens mij was Sky Channel toen ook nog niet begonnen bij ons) vond ik geweldig, want anti-Amerikaans – anti-Koude Oorlog, eigenlijk, maar in mijn jeugdig enthousiasme ging mijn voorkeur uit naar de Sovjets, vooral omdat dat niet de Amerikanen waren. Reagan kreeg goed op zijn flikker in die boksring. Chernenko ook, maar ook dat zag ik anders.

Ik ben ook nogal fan van de derde single “The Power of Love”, maar dat houd ik altijd angstvallig voor me, omdat dat een behoorlijk sentimenteel nummer is. En ik heb een reputatie hoog te houden van harde jongen, dus dat kan gewoon echt niet. Dus als iemand dit ooit tegen mij probeert te gebruiken zal ik het staalhard ontkennen.

Ik heb nooit zo begrepen waarom die single altijd met kerst wordt gedraaid. Volgens mij is het namelijk helemaal geen kerstsingle, hoewel de clip wel de geboorte van Jezus uitbeeldt. Maar de tekst heeft niets met kerstmis van doen.

Anyways. Het album Welcome to the Pleasuredome staat nog altijd overeind. Niet alle nummers zijn even sterk, maar toch. Het geluid van Trevor Horn, de producer van het album die ook Slave to the Rhythm van Grace Jones had “gedaan” en die de oprichter was van het ZTT-label, heb ik ondanks de bombast altijd wel goed gevonden. Of is het toch gewoon jeugdsentiment?

4 replies on “7-inch serie, deel 194 – Frankie Goes To Hollywood”

Nee, hoor, die 2LP was en is gewoon steengoed. Vergeet zeker niet de excellente cover van “War” – ze coveren het nummer beter dan Laibach dat vele jaren later opnieuw zou doen. Ook interessant: de Rage Hard 12″ waar men op muziek uitlegt wat de bestanddelen van een goede 12″ zijn. Geestig!

in spin (of the guardian, ik weet t niet meer zeker) heeft ooit een briljant verhaal gestaan over een frankie goes to hollywood die in amerika langs back to the eighties feesten trok, waarin zogenaamd oud-leden zaten (uit fgth mark 2 en 3). maar dat bleek in de praktijk helemaal niet zo te zijn. leuke gesprekken waren dat.

davey johnson was de zanger daarvan, die beweerde de broer van holly te zijn, en dat hij de zang had overgenomen nadat holly de band had verlaten. je moet maar durven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.