Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 18

(Deel 17: hiero)
Twee singeltjes van de Noord-Ierse band Ash, gekocht toen ze uitkwamen met medewerkerskorting van de distributeur.
  
Ash – Kung Fu
label: Infectious
jaar: 1995
kant a: Kung Fu
kant b 1:
Luther Ingo’s Star Cruiser
kant b 2:
Day of the Triffids
ash-official.com | myspace.com/ash
“Kung Fu” heb ik dubbel. Een keer gewoon gekocht, de tweede omdat die als bonus bij de vinylversie van de eerste langspeler Trailer zat. Het titelnummer is een fijn punkpopnummertje à la Ramones – met een riff die veel lijkt op die van “I Don’t Wanna Go Down to the Basement”. De b-kant verschilt per single: op de ene staat “Luther Ingo’s Star Cruiser”, op de tweede (de single die bij Trailer zat) “Day of the Triffids”. Beide zijn voorbeelden van de iets ruigere kant van Ash, en de tekst van de eerste was nogal anders dan die van hun andere nummers. Op de cd-single staan ze alledrie samen. “Kung Fu” is overigens getrokken van het tweede album 1977.

De hoes is een foto van de beroemde karatetrap die Eric Cantona uitdeelde aan een toeschouwer die hem volgens hem racistisch bejegend had. Check de “persconferentie” die de Man Unitedvoetballer later gaf. Het enige dat hij te melden heeft is “when the seagulls follow the trawler it’s because they think sardines will be thrown into the sea”. Top that, Jopie Cruijff!

Maar ik dwaal af. Ik heb Ash verder nooit zo gevolgd, ik vond het na Trailer allemaal wat minder worden, braver. Het enthousiasme leek er een beetje af.
Ash – Goldfinger
label: Infectious
jaar: 1996
kant a:
Goldfinger
kant b 1:
Oh Yeah
kant b 2:
T. Rex
Deze single (waar ik alleen een blanco hoesje voor heb) komt ook van 1977. Maar ik vind hem een stuk minder dan “Kung Fu”, waarvan ik denk dat die meer bij de periode van Trailer hoort dan bij die van 1977. “Goldfinger” is nog wel te pruimen, “Oh Yeah” vind ik niks. Een beetje mislukte poging om “mooi” te zingen, en die strings erbij, en die gitaarsolo, dat klinkt allemaal voor geen meter. “T. Rex” is dan weer wel leuk, opnieuw zo’n Ramonesachtig liedje van minder dan drie minuten.
Ik dacht eigenlijk dat Ash niet meer bestond, maar ze zijn gewoon nog bij elkaar, en brengen dit jaar een nieuwe plaat uit. Op hun site kun je alvast gratis “I Started a Fire” downloaden. Best een leuk nummer, maar het haalt het niet bij Trailer en “Kung Fu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.