Categories
7"

7-inch serie, deel 179 – Lola Flores

Lola Flores y Antonio González – Pena, penita, pena
label: Belter
jaar: 1964
kant a1: Pena, penita, pena
kant a2: La luna y el toro
kant b1: Tu caballo
kant b2: A una carta me lo juego
Lola Flores y Antonio González

Mijn vrienden in Spanje lachen zich rot dat ik deze single heb gekocht. “La Faraona” (zoals uitzonderlijke flamencodanseressen genoemd worden – klik hier als je Spaans begrijpt voor een biografie) staat in onze kringen voor “la España castiza”, het conservatieve, ouderwetse Spanje, ouwelullencultuur en alle vervelende bijsmaakjes vandien. Maar ik was blij als een kind toen ik deze single voor twee euro in de bakken van Discos Castelló in Barcelona tegenkwam, want Lola Flores in de jaren zestig, dat was me wat. Kijk naar dat poppengezichtje en hoor dan het stemgeluid – schoonheid en furie, als Spanje zelf, m’neer.

Dat ze nu zo’n bedenkelijke reputatie heeft in mijn vriendenkring komt doordat ze de laatste twintig jaar van haar leven (ze overleed in 1995) vrijwel uitsluitend maar wel overmatig veel van zich liet horen in de roddelpers en slechte televisieprogramma’s. Als ze al eens muzikaal te horen of zien was, was dat in Spaanse equivalenten van Tros Muziekfestijn, dus daar word je niet echt blij van.

Nu had ze ook een leven dat veel weg had van een culebrón. Veel drama, een gevangenisstraf wegens belastingfraude, een zoon aan de hero (die twee weken na de dood van zijn ma stierf aan een overdosis, kapot als hij was van verdriet. En de drugs, natuurlijk) en twee dochters die ook wel weten hoe de publiciteit te halen. Haar huwelijk met Antonio González, alias “El Pescaílla” (“pescaílla”, een verbastering van “pescadilla”, betekent “wijting”, maar het zou ook kunnen dat het komt van de uitdrukking “oler la pescadilla”, wat “argwaan koesteren” betekent) werd voltrokken bij dageraad omdat ze bang waren dat Manolo Caracol, van wie El Pescaílla Lola had afgesnoept, langs zou komen om hen in de dood te laten scheiden. González was overigens samen met Peret (klik hier voor een uitgebreidere Spaanse tekst) degene die in het Barcelona van de jaren vijftig de rumba catalana “uitvond”, een muziekstijl die flamenco mengde met Afro-Cubaanse muziek. Een paar maanden geleden heb ik de tekst vertaald (Spaans-Engels) van het boekje dat de fantastische cd Achilifunk vergezelt, een verzamelaar uitgebracht door Lovemonk waarop een staalkaart gegeven en geschiedenis verteld wordt van de rumba catalana.

Maar ik dwaal af. Lola Flores, dusch. Dansen en acteren kon ze, en zingen al helemaal, zoals je hier hoort. Haar zoon Antonio en dochters Lolita en Rosario trouwens ook. Rosario is als actrice waarschijnlijk de beroemdste, internationaal gezien, vanwege haar rol als comateuze stierenvechtster Lydia González in Hable con ella.

One reply on “7-inch serie, deel 179 – Lola Flores”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.