Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 15

(Deel 14: hiero)
The Apemen – Invasion of The Apemen
label: Kogar
jaar: 1993
kant a 1: Bajjad
kant a 2:
Crunch
kant b 1:
Invasion of The Apemen
kant b 2:
Cruisin’

The Apemen – El Tortura
label: Estrus
jaar: 1994
kant a:
El Tortura
kant b:
Percolator Stomp
  
Twee singeltjes van de Nederlandse band The Apemen, het enige plaatwerk dat ik van ze heb. Als ik de discografie van de jongens bekijk komen er weer veel herinneringen boven aan de tijd dat ik voor de Westfriese platendistributeur en zijn Spaanse dochter werkte. Ik heb ze gekocht in die periode, en vooral in Madrid hing ik veel in tenten rond waar de vuigere rock-‘n-roll, surf en garage klonk, zoals min of meer beschreven in De trip.
Op deze singles zat Dave “El Porro”, die ik later zelf heb leren kennen, nog niet bij de groep. Surf was op dat moment überhip, maar The Apemen waren er al een tijdje mee bezig. En zoals dat altijd gaat, werden niet zij wereldberoemd in Nederland maar de Treble Spankers. Niet dat die niet goed waren, integendeel, maar de hoeveelheid faam was oneerlijk verdeeld, volgens henzelf vooral te wijten aan het feit dat ze uit Tilburg kwamen en niet uit Amsterdam. En dat terwijl ze minstens zo arrogant waren als bands uit de hoofdstad!
Het Estrussingeltje is mijn favoriet van deze twee, en dan vooral “El Tortura”, dat voor mij precies de juiste snelheid en sfeer heeft. Een beetje zoals de scène in Pulp Fiction (de film die surf zo überhip maakte) waarin Vincent Vega net een shotje van die fijne Mexicaanse topheroïne heeft genomen en in zijn drop top Caddie door Los Angeles glijdt (muziek: “Bullwinkle Part II” van The Centurians). Het geluid van de bong vind ik verrassend, want ik associeer surf helemaal niet met blowen. Ook niet met heroïne, trouwens, meer met speed. Ik bedoel, anders zou men toch wel “surf’s down” stamelen in plaats van “surf’s up!” te roepen. Of zeg ik nu iets geks? “El Porro”, de bijnaam van bassist Dave, betekent wel “de joint” in het Spaans, dus wellicht heb ik het verkeerd.
Overigens kom ik er nu dus achter dat ze vorige maand hun laatste concert hebben gespeeld. Hier in Beglië nog wel. Foto’s hiero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.