Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 139

(Deel 138 hiero)
Doe Maar – Macho
label: Sky
jaar: 1984
kant a: Macho
kant b:
Grote broer
www.doemaar.tk
Doe Maar
“Macho” had eigenlijk op de vijfde lp van Doe Maar moeten komen te staan, maar de band hield ermee op toen de plaat nog niet af was. Toen de single uitkwam werd het ook gedraaid op het enige Colabal waar ik ooit geweest ben. Het Colabal is een carnavalsfeestje voor schoolgaande jeugd en wordt nog altijd gehouden in De Nobelaer in Etten-Leur. Ik had een hekel aan carnaval maar had me toch laten overhalen om te gaan, met name door mijn vriend en klasgenoot Louis Schilder. Die zat in die tijd achter Anita S. aan, en volgens mij was het tijdens “Macho” dat hij haar aan de haak sloeg. Carnaval was dé tijd om meisjes te versieren, op de een of andere manier ging het er allemaal wat losser aan toe tijdens die vijf dagen per jaar. Ik vond het raar dat ze dit nummer draaiden, want het is nu niet bepaald een carnavalskraker.
Ik was ook Doe Maarfan. Ik had van die zweetbandjes, die kleurden mooi bij mijn roodgeelgroene schoenveters. Twee jaar geleden heb ik eindelijk de lp Doe de dub op de kop kunnen tikken, voor een veelvoud van wat hij bij zijn release kostte. Zeer verontwaardigd was ik toen ik de beelden zag van de befaamde bekogeling tijdens Pinkpop 1983. Die arme jongens, ze wilden gewoon maar wat muziek maken. Ze kregen er als “bonus” een belachelijke portie populariteit bij. Mijn oma, die Jansz van achteren heette, moest zelfs een geheim telefoonnummer nemen, omdat ze voortdurend werd opgebeld met de vraag of Ernst thuis was. Gek genoeg schijnt de goede man nog familie te zijn ook. Héél ver weliswaar (ik heb hem nooit ontmoet, zelfs niet op verjaardagsfeestjes of begrafenissen), maar toch.
Toen ze een paar jaar geleden die reünie-optredens deden in Ahoy zijn het meisje en ik gegaan. Het was lang geleden dat ik me nog eens, eh, jong had gevoeld, omringd door een publiek van mijn eigen leeftijd ipv de kleuters die normaal gesproken om me heen staan bij concerten.
Dit is de enige single die ik van ze heb. Ik had vroeger ook “De bom”, met de fantastische b-kant “Man-o-man”, maar ik ben hem kwijt, verdomme.

7 replies on “7-inch serie, deel 139”

Ik heb iets tegen Doe Maar. Komt vooral door die politiek correcte jeugdwerkersteksten denk ik. ‘Macho’ is daar een van de ergste voorbeelden van.

De De Bom 7″ moet ik nog ergens hebben, goud geschilderd en al (het etiketje dan). Ik doe een poging mijn apparatuur zodanig in te stellen dat ik het online zet. u hoort nog.

LOL ik associeer doe maar totaal niet met jeugdwerkteksten, en al helemaal niet met politiek correct.wat is er zo politiek correct aan de tekst “macho”?

okee “de bom” is nogal politiek correct, maar daar is niks mis mee. dat mag je niet meer zeggen he, geloof ik, dat je iets politiek corrects goed vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.