Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 134

(Deel 133 hiero)
Monna Bell – Pequeña
label: Hispavox
jaar: 1957
kant a1: Pequeña
kant a2:
Rogar
kant b1:
La danza del besar
kant b2:
Historia
Monna Bell
Deze single heb ik louter vanwege de hoes gekocht. Zo mysterieus, met dat “schemerlicht”, de licht uitdagende houding van de zangeres, met haar sigaret in aanslag. Het jaartal staat niet op de hoes vermeld, noch op de single zelf, maar ik schatte dat het uit de jaren vijftig of vroege jaren zestig moest zijn. Eenmaal thuis bleek ik gelijk te hebben op alle fronten: het is goed, en het komt uit de jaren vijftig.
Monna Bell was, zo leerde ik van het alwetende interweb, een wereldberoemde zangeres in die tijd. Chileense van oorsprong vierde ze grote successen in Zuid-Amerika, Europa en zelfs de VS, waar ze optrad in de Ed Sullivan Show. Destijds kon je niet veel beroemder worden dan dat. Cinefielen kunnen haar wellicht kennen van het nummer “Estaba escrito” van de soundtrack van Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón van Pedro Almodóvar. Wel gek dat er nauwelijks iets over haar te vinden is op het net dat niet in het Spaans is geschreven.
Nu is de tegenwoordig in Florida wonende artieste weer actueel, doordat Vampi Soul het album La Nueva Onda en Mexico heeft heruitgebracht van de Venezolaanse evenknie van Esquivel, Aldemaro Romero. Een album waarop traditionele Mexicaanse muziek wordt gecombineerd met bossa nova (wat Braziliaans is voor “nueva onda”, wat op zijn beurt Spaans is voor “new wave”, wat dan weer Engels is voor “nieuwe golf” ;-)), gespeeld door Mexicaanse jazzmusici en gezongen door een Chileense zangeres: jawel, Monna Bell. Die plaat heb ik nog niet gehoord maar met een beetje mazzel hebben ze hem bij Fat Kat liggen waar ik, als zometeen de regen stopt, heenga om een nieuw shot vinyl te halen (ze hebben de originele Zweedse versie van de nieuwe Dungen-lp die ik besteld had binnen, oh moedertje!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.