Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 132

(Deel 131 hiero)
Ik heb afgelopen weekend in Barcelona een paar uurtjes door de singlesbakken van de platenwinkeltjes aan de Carrer Tallers gestruind en ben met een dertigtal 7″ schijfjes teruggekomen. Een aantal daarvan post ik de komende dagen ivm dat alfabetische systeem dat ik hanteer, je kent dat wel.
Miguel Aceves Mejía – A los 15 o 20 tragos
label: RCA
jaar: ?
kant a1: A los 15 o 20 tragos
kant a2:
Mamá Lupita
kant b1:
Grítenme piedras del campo
kant b2:
Voy de gallo
Miguel Aceves Mejía
Ik ben een sucker voor de mariachi. Ik ontdekte die toen mijn vriend Ko’Kai La pistola y el corazón van Los Lobos voor me op tape zette, een beetje een vergeten plaat die destijds door de kritiek gezien werd als commerciële zelfmoord, maar die vol staat met fantastische songs in de traditionele Mexicaanse mariachistijl, zowel eigen werk als traditionals. Mijn Mexicaanse hippe vrienden vinden het allemaal nogal cheesy, zoals ik vroeger het Nederlandse levenslied nogal cheesy vond.
Ik hou van de tragiek – het is kommer en kwel in de mariachi, veel liefdesverdriet en dode moeders. De heilige maagd wordt regelmatig aangeroepen en als die geen antwoord geeft dan zijn er altijd nog de tequila en het pistool om de boel recht te trekken. Ach, het leven kan zo simpel zijn.
Maar de mariachi wordt ook gebruikt om serenades te brengen onder de balkons van mooie dames met ravenzwart haar en ogen donker als de hemel boven Guadalajara in 1532.
Miguel Aceves Mejía (of klik hier als je Spaans begrijpt, die link is uitgebreider) was een acteur en zanger, ook wel bekend als de Koning van de falsetto, die van 1945 tot aan zijn dood eind 2001 meer dan 60 platen opnam voor RCA (Victor). In eigen land was hij een legende, maar ook in de rest van het Spaanse taalgebied genoot hij een enorme status. Niet in de laatste plaats in Argentinië, waar hij hoogst persoonlijk zorgde voor de doorbraak van de mariachi door te spelen op een gala voor Juan Domingo Perón, met wie hij vervolgens persoonlijk bevriend raakte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.