Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 13

(Deel 12: hiero)
Drie voor de prijs van één! Ik heb besloten de singles in mijn collectie van dezelfde band in één aflevering te stoppen. Lange halen snel thuis, of zoiets.
    
The Afghan Whigs/Ass Ponys – Mr. Superlove/You My Flower
label: Mono Cat
jaar: 1990
kant a: The Afghan Whigs – Mr. Superlove
kant b:
Ass Ponys – You My Flower
Splitsingles, heerlijk. En helemaal als de bands elkaars nummers spelen. The Afghan Whigs, en met name bandleider Greg Dulli, hebben een speciale voorliefde voor het coveren van andermans songs. Op de singeltjes en e.p.’s staan meestal wel een paar covers, en live was het ook altijd raak. Meestal gaat het om (verrassende) soulcovers, van The Supremes of Sam Cooke, bijvoorbeeld. Dulli doet dat ook met zijn huidige band The Twilight Singers. Zo staat op de vorig jaar uitgekomen e.p. A Stitch in Time een versie van “flashback” van Fat Freddy’s Drop, een ander favorietje van me.
Ik vind Greg Dulli geweldig. Ik had nog nooit van The Afghan Whigs gehoord toen ik ze begin jaren negentig in ‘t Patronaat in Haarlem zag. Ik was meegetroond door mijn radiomaatje Russell Porter, die er zelf was op uitnodiging van de promodame van de platendistributeur waar ik enkele jaren zelf voor zou gaan werken. Volgens mij waren er nog een aantal Sub Popbands, maar de Whigs zijn me als enige bijgebleven. Geweldig optreden, Greg Dulli was en is een zeer intense podiumpersoonlijkheid.
Ik heb ze daarna nog een paar keer gezien, en een paar maanden geleden ben ik met het meisje nog naar The Twilight Singers gaan kijken. Hij blijft goed, onze Greg, en dan heb je er Mark Lanegan vaak nog gratis bij.
The Afghan Whigs – Turn on the Water
label: Sub Pop
jaar: 1992
kant a:
Turn on the Water
kant b:
Miles Iz Ded
De a-kant staat ook op hun album Congregation, maar het is de b-kant waar ik van houd. “Miles Iz Ded” is de perfecte Afghan Whigssong, vol pathos, vette gitaren en Greg Dulli die de longen uit zijn lijf zingt, een tikje vals en daardoor zo mooi. Ooh, babeh. Gezellige videoclip erbij, ook.

The Afghan Whigs – Gentlemen
label: Blast First
jaar: 1993
kant a:
Gentlemen
kant b:
Mr. Superlove
Nog zo’n nummer dat het bandgeluid definieert. “Gentlemen” is het titelnummer van de vierde lp, de eerste op het major label Elektra. Het is ook mijn favoriete Whigsalbum, grijsgedraaid ten huize Lubacov, dat kan ik u vertellen.
De b-kant is dezelfde versie als op de splitsingle met Ass Ponys, wat dan wel weer jammer is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.