Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 12

(Deel 11: hiero)
Aerosmith – Rag Doll
label: Geffen
jaar: 1988
kant a: Rag Doll
kant b:
St. John

Dit is zo’n single waarvan ik eigenlijk niet weet waarom ik hem heb. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik hem gekocht heb, want ik vind het niet goed. Dat typische drumgeluid dat dit soort rockbands had in de jaren tachtig, verschrikkelijk vind ik dat. Die hele productie, zo bombastisch, brrr. En sowieso de hele zanglijn, de melodie, nee, nee, nee. Zo’n nummer waarop de Ettense huisvrouwen op zaterdagavond in Café De Klomp hun haar losgooien en met een flesje bier in de ene hand en een peuk in de andere de dansvloer oplopen. “Vink toch zo’n lekkere vent, die zangerd”, zeggen ze dan. (Ik heb het videoclipje nog eens bekeken, en aan het einde zie je dus allemaal, niet per se Ettense, huisvrouwen naar buiten lopen om Breedbekkikkertje in zijn mooie glimmende bolide hartstochtelijk uit te zwaaien. Zie je wel!)
Ik heb Aerosmith nooit zo gevolgd, ken alleen de hitjes, en daar vind ik meestal hetzelfde van als van deze single. De videoclips waren dan soms weer wel goed, voornamelijk vanwege de grieten die erin voorkwamen, zoals de dochter van de zanger. Ongelofelijk dat uit zo’n lelijke draak als Steven Tyler zoiets moois als Liv kon voortkomen.
De b-kant, ook weer zo’n pompeuze track, hoewel ik hem wel beter vind dan “Rag Doll”.
Naar het schijnt zijn de vroege albums van Aerosmith wel goed, maar ik heb er dus nooit moeite voor gedaan. Zelfs niet toen R.E.M. “Toys in the Attic” coverde voor Dead Letter Office. Ik weet nog dat ik dacht “als R.E.M. ze covert, wie ben ik dan om Aerosmith niet goed te vinden?”, maar dat duurde niet lang. Die single met Run DMC heb ik ook nooit zo begrepen. Het is even leuk, totdat die Tyler zijn grote scheur opentrekt en me met zijn haardos het zicht belemmert.
De videoclip staat uiteraard op YouTube. Check die jarentachtigesthetiek en huiver. De overdreven aangezette kleuren, de kontloze, graatmagere (dat gaat vaak samen, ik geef het toe) vrouwen, de rook in combinatie met belichting (zoals in 48 Hours als ze Gantz bijna hebben), het haar. Zo veel haar!

One reply on “7-inch serie, deel 12”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.