Categories
7" muziq

7-inch serie, deel 1

Ik heb een vinylfetish, u allen waarschijnlijk niet onbekend. Ik koop geen cd’s, of toch heel, heel zelden. Ook al is het vaak stukken duurder, van een album dat ik wil hebben koop ik de vinylversie. Als er geen vinylversie is, dan is de kans zeer groot dat ik het bij mijn gedownloade versie houd. Fuck ’em, dan moeten ze maar een vinylversie uitbrengen.

Gelukkig brengen de meeste van de artiesten waar ik platen van koop hun werk gewoon op vinyl uit. Behalve Amy Winehouse. Wat de neuk is op met dat?

Maar goed.

Van alle vinylformaten vind ik de 7-inch de mooiste. Ik heb een zwakke plek voor de 7-inch. Als ik platen ga kopen, normaal gesproken aan het begin van de maand als mijn salaris nog onaangeroerd op mijn bankrekening staat, dan leg ik de stapel albums en 12-inches bij de verkoper neer. “Deze wil ik meenemen”, zeg ik dan. Terwijl de verkoper dan de catalogusnummers en prijzen noteert, ga ik altijd even door de bak met singeltjes, en verdomd als het niet waar is, ik sneak er altijd een paar tussen. Dan kijkt de verkoper, die natuurlijk net de optelsom gemaakt heeft, me even verwijtend aan. Heel even maar, maar ik zie je heus wel hoor. Hee, het is jouw nering gozer, graag of niet.

Het is zelfs zo erg dat ik vaak singeltjes koop die ik eigenlijk niet goed genoeg vind om te kopen, maar het toch doe omdat het een 7-inch singeltje is. Vooral als het om een picture disc gaat, of gekleurd vinyl. Of dat ik een singeltje koop met nummers erop die ik al heb, albumtracks of zo. Ziek, eigenlijk. Hoewel ik het wel schandelijk vind als artiesten, of hun labels, ordinaire albumtracks op 7-inch uitbrengen. Dat ze dan op zijn minst speciale versies exclusief op zo’n single zetten, of nummers die niet op de lp staan.

In mijn collectie heb ik de singeltjes allemaal in schoenendozen staan. Ik neem me al jaren voor om speciale bakken in elkaar te knutselen met hout en spijkers en zo, maar ik ben niet zo’n timmerman.

Schoenendozen dus.
Ze staan gerangschikt op alfabet, vijf schoenendozen vol. Eén doos bevat de 7-inches die ik geregeld in mijn platentas stop om te draaien, dus grofweg zou je kunnen zeggen dat er een doos met dansplaatjes is en vier met niet-dansplaatjes. Wat natuurlijk gelul is, want er zitten genoeg singles tussen waar je op kunt dansen, maar goed.

Ik heb besloten om mijn inner nerd op te diepen en al mijn 7-inches te rippen en te posten hier op Chezlubacov. Zo hoor ik ze weer eens, en kunt u delen in de rijkdom.

Ik zal proberen er iedere dag een te doen. Op die manier wordt deze pagina de komende twee jaar iedere dag geüpdated, dat zou wat zijn zeg.

Ik begin vooraan, bij de bandnamen die met een cijfer beginnen. Als het om miniverzamelaars gaat, dan neem ik de titel van de verzamelaar als bandnaam, anders krijg je allemaal van die variousartists-titels, en daar houd ik niet van.

’68 Comeback – High School Confidential
label: PCP
jaar: 1995

kant a: High School Confidential
kant b: Boppin’ High School Baby

Typisch zo’n singeltje dat ik gekocht heb zonder het ook maar te luisteren. Ik kende de ’68 Comeback en ik dacht dat het niet mis kon. Bovendien had ik toen 20% medewerkerskorting (ik werkte bij een platenimporteur en -distributeur in Madrid), dus het kostte geen drol.

Genoemd naar de ’68 Comeback Special, een tv-special gewijd aan Elvis Presley op de NBC in 1968. Tenminste, daar ga ik van uit. Opgericht door Monsieur Jeffrey Evans van de Gibson Bros, met leden van The Gories, Gloryhole, The Red Devils en Monster Truck 005. Gewoon ongecompliceerde rock-‘n-roll door mannen die er zin in hebben. Tussen 1992 en 1999 waren er verschillende bezettingswisselingen en bracht de groep een hoop singles en een handvol albums uit. Monsieur Jeffrey Evans bracht in 2001 de solo-lp I’ve Lived a Rich Life uit, en speelt nu in The Memphis Roadmasters. Daarnaast speelt hij veel met andere gasten type The Bassholes en The Oblivians.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.