Categories
txt

Zaterdag 23 september 2006, Muro Leccese

Die fietsen zijn fantastisch. Via de snelle weg recht naar Otranto gereden. Volgens het toeristenboekje prachtig en mooi, maar wij vinden het nogal toeristisch. Zulke snobs zijn wij. Zuidwaarts gereden langs de kust, adembenemende vergezichten aan weerszijden. Groene heuvels die tot aan de zee lopen, rotsstranden en honderden baaitjes. In Porto Badisco gestopt voor een paar broodjes met mozzarell en crudo (voor mij dan, het meisje moet geen vleesch), ik kwijl er nog van. Onderweg besluiten we al dat we de volgende dag ook weer met de fiets op pad gaan, Muro als verblijfplaats is zo gek nog niet. Bovendien is er op zondag geen openbaar van en naar Muro. Ik vroeg een man die stond of er een manier was om, als je niet in het bezit bent van een auto of ander vervoermiddel en geen zin hebt in een wandeling, op zondag vanuit Muro Leccese naar bijvoorbeeld Maglie te komen. “Als je hier op zondag weg wil, breng ik je wel, anders kun je het op je buik schrijven”, was zijn antwoord.

baai Porto Badisco

Van Porto Badisco naar Santa Cesaria Terme gereden, daarna terug naar huis. Eigenlijk hadden we wel door kunnen rijden naar Castro, maar we hadden de afstanden wat groter ingeschat dan ze werkelijk waren. Via het dorpje Sánarica rijden we naar Muro, we stoppen in een bar voor een colaatje. De enige vrouw staat achter de bar, en dat is niet de eerste keer dat we dat zien hier. Ze vraagt of ze in het Duits moet praten en ik zeg nee, wij zijn geen Duitsers. Ze had Anniek “ja” horen zeggen. Ze kijkt een beetje teleurgesteld en ik bedenk me dat ik haar pleziertje wellicht vergald heb. Die staat zich natuurlijk helemaal de pleuris te vervelen tussen al die inteeltkoppen de hele dag, en dan kan ze eens iets laten zien, zegt die kuttoerist nee. Lul.
In de namiddag blijkt Muro toch best een mooi dorpje te zijn, met natuurlijk een hoop kerken en kapelletjes. Je moet alleen een beetje zoeken. De mensen zijn, net als in de andere dorpen in het binnenland, op het eerste gezicht vrij nors, maar als je even contact maakt blijken ze heel vriendelijk. Onze pensionhoudster is aandoenlijk enthousiast. Toen we ‘s ochtends aan het ontbijt zeiden dat we nog niet zeker wisten of we tot maandag zouden blijven keek ze heel teleurgesteld. Kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat dat we dan een nacht minder betaalden, maar ik zou graag denken dat het was omdat ze graag wilde dat we haar durp nog een kans zouden geven.
Ik zou graag wat Salentijnse muziek scoren. Ik heb bij het nachtelijk zappen beelden gezien van het festival La Notte de la Taranta, veel traditionele muziek uit de streek. Een groep viel me daarbij het meest op, bestaande uit een zanger, een man met een harmonica en een met een soort zak met een stok erin die “hoemp, hoemp” deed. Schitterend. Later waren er beelden van Buena Vista Social Club, die met een hoop van de Salentijnse groepen samen speelde en zo een soort Afro-Cubaans-Salentijnse crossover maakte. Klonk verrassend goed. Helaas kwamen de namen van de lokale groepen niet in beeld.

nabij Otrantonabij Porto Badisco

Intussen vordert de Miss Italia-verkiezing gestaag. Er zijn nog maar 30 meisjes over (waaronder een uit Puglia, waar de regionale kranten hier dus vol over staan – “Gaia laat Puglia dromen” en dat soort koppen). Vandaag is de finale, en in de jury spot ik niemand minder dan Sylvester Stallone! De man ziet eruit of hij net uit bed is na een nachtje flink doorzuipen, en hij verstaat duidelijk geen woord van wat al die mensen uit het land van zijn ouders allemaal zeggen.
Op het einde moeten de vijf overgebleven Miss-kandidates (Gaia is inmiddels gewipt, jammer Puglia, het dromen is voorbij) filmscènes naspelen met de juryleden, waaronder dingen uit Gone with the Wind en The Sound of Music, en natuurlijk ook een uit Rocky 1. In het Italiaans nagesynchroniseerd uiteraard. En die arme Rocky wil eigenlijk helemaal niet, maar hij moet. Het is een genante vertoning, ik lach me ziek.
Uiteindelijk wint Claudia Andreatti. Gevraagd naar waarom zij vindt dat zij moet winnen is een van de redenen die ze noemt het feit dat ze kort haar heeft.

2 replies on “Zaterdag 23 september 2006, Muro Leccese”

Italiaanse televisie is echt hallucinant slecht. Ik schrijf er wel iets over als ik wat meer tijd heb, maar ik kan er nog altijd niet bij…
Ennieway je Rome-verhalen lijken wel wat op venetiƫ: overdaad aan toeristen, maar ook erg veel leuke plekjes eens je het wat begint te kennen. En de overgang van de febu naar de italiaanse keuken ging ook zeer vlot :).

zo slecht dat het weer… nee, toch niet. het is zelfs slechter dan spaanse tv, en die is toch behoorlijk slecht.
1 uitzondering: flux tv http://www.mtvflux.it/it/, weliswaar onderdeel van mtv maar toch erg goed. clips die je ook hier niet snel op de jims, tmfs en mtvs zult zien.
maar ik heb het maar 1x in een otel aangetroffen, daarna niet meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.