Categories
muziq

Tempo

“Tempo” van Anthony Red Rose is een van mijn favoriete dancehallnummers, en waarschijnlijk het nummer dat het meest van alle op verschillende mixteepjes van mij voor andere mensen terecht is gekomen. Alleen al voor mijn schatje heb ik het over de periode van zeg tien jaar (mijn schatje en ik gaan weg terug, zie ook hier) zeker vier keer opgenomen.

In 1993 kocht ik een verzamelaar van Island Records, “Tougher than Tough – The History of Jamaican Music”, daar staat het nummer op, maar ik wilde hem eigenlijk op vinyl hebben. Een paar jaar later, toen ik in Spanje woonde en mij in het Madrileense nachtleven bezighield met het draaien van jungleplaatjes, kwam op het label Congo Natty de track “Fever” uit van Tribe Of Issachar (een alias overigens van Congo Natty-oprichter Rebel MC, kent u hem nog?). De zanglijn daarvan was geënt op “Tempo”, en de drang om Anthony Red Rose’s pareltje te vinden op vinyl werd groter dan ooit. Immers, zou het niet fantastisch wezen om “Fever” en “Tempo” op kundige wijze aan dan wel met elkaar te mixen? Daarmee tegelijk de stuiterende jongeren op de dansvloer een in mijn ogen enorme dienst bewijzend door hen de wortels te laten horen van het junglehitje waar zij wekelijks emmers zweet op wegdansten?
Vond ik wel. Maar daar moest ik dus wel het vinyl voor hebben. Want de cd draaien, dat kon eenvoudigweg niet. Niet in een club. In een club hoor je met vinyl te draaien.

Iedere platenwinkel waar ik kwam, altijd vroeg ik of ze “Tempo” op vinyl hadden. 7″, 12″, verzamelalbum, whatever. Meestal had men nog nooit van het nummer gehoord, en in de reggaewinkeltjes was het antwoord steevast “maar wel op cd”. Zelfs in Londen.
Laatst was ik er weer eens. Ik liep Sounds of the Universe binnen, de winkel waar labeltweeling Universal Sounds en SoulJazz zijn thuisbasis heeft. Ik was al aan het afrekenen toen ik de man achter de toonbank maar weer eens de vraag stelde.
“Nou”, zei hij, “toevallig staat het op een nieuwe verzamelaar die we volgende maand gaan uitbrengen.” Hij overhandigde me een flyer waarop de komst van de verzamelaar in kwestie stond aangekondigd.
Mijn hart maakte een sprongetje van vreugde, maar tegelijk besefte ik dat als de verzamelaar uit zou zijn, iedereen het nummer zou kunnen hebben, en dus ook draaien. Daarbij overigens volkomen voorbijgaand aan het feit dat iedereen het al kán draaien, omdat iedereen tegenwoordig met cd’s draait, de heaumeaux. Maar goed. Toch een piepklein minpuntje. Zo’n zeikerd ben ik.

Gisteren liep ik bij FatKat binnen en daar lagen ze: deel een en twee van “Dynamite! Dancehall Style”, met daarop Anthony Red Rose’s “Tempo”. Ik ben inmiddels over mijn snobistische teleurstellinkje heen en heb ze natuurlijk gewoon gekocht. Extraspeciale bonus is dat ook Shineheads versie van “Billie Jean” erop staat, die zocht ik ook nog.

Anthony Red Rose – Tempo
[audio:http://chezlubacov.org/audio/redrose-tempo.mp3]
Tribe Of Issachar feat. Peter Bouncer – Fever [Defending Souljah] (check dat knisperend haardvuurtje op de achtergrond!)
[audio:http://chezlubacov.org/audio/fever.mp3]
Shinehead – Billie Jean
[audio:http://chezlubacov.org/audio/shinehead-bj.mp3]

6 replies on “Tempo”

wat een verhaal. en zo leren wij langzaamaan dat een leven zonder voorbehoud een veel beter leven is, denk ekik.

als ik dat had geweten, die billie jean heb ik laatst in een vette re-edit versie op het roots label in de uitverkoop verkocht aan een klant, was beter geweest als die naar joe was gegaan

Hee dat doet me denken aan onze vriend G., die in studentenjaren zijn hele lpverzameling aan Ad’s Platte Zak verkocht voor een grijpstuiver zonder ons even te bellen om te vernemen wat of we bereid waren voor – ik noem iets – Gruftgesaenge – te schokken..ach ja!

je bent niet de enige hoor..hoorde viaviagrapevine dat Lode G. onlangs hetzelfde dee, en ving nog veel minder dan alleen al zijn mini-lp van Joy Division waard was..humor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.