Categories
txt

Dinsdag 26 september 2006, Rome

Na uren zoeken hebben we eindelijk een betaalbaar hotelletje gevonden in de buurt van station Termini. 60 € voor een tweepersoonsbed en een eigen badkamer, kun je niet voor sukkelen in Rome. Er is geen raam en de kamer stinkt ontzettend naar pleeverfrisser. Waarom heten die dingen “verfrisser”? Ze zijn helemaal niet verfrissend. Ze stinken. Ik vind bovenop de kast een automatisch pleeverfrisserspuitding, ingesteld op 1x per 36 minuten. Die gaat dus mooi uit.
We lopen wat door de stad, maar worden een beetje gek van alle toeristen. Overal zijn toeristen, werkelijk overal. Wij zijn ook toeristen, we hebben ook een toeristenboekje en lopen ook langs de Trevi-fontein, maar k-k-k-kenkerrrrr wat een hoop toeristen. Uiteindelijk keren we terug naar het hotel om een paar uurtjes te slapen, misschien dat we er daarna wat beter tegen kunnen.
Er is iets vreemds met de kamer. Ik voel me licht in mijn hoofd, alsof ik er niet ben. Alsof deze kamer er eigenlijk niet is. De special room die alleen aan platzakke toeristen wordt verhuurd.
Het zou ook kunnen dat het hoofdeinde lager ligt dan het voeteneinde. De pleeverfrislucht is nog niet verdwenen, maar gelukkig is er ook niet een andere putlucht voor in de plaats gekomen, wat natuurlijk gekund had, ik bedoel waarom anders zetten ze zo’n automatisch pleeverfrisserspuitding neer op een kamer?
‘s Avonds lopen we nog wat meer rond door de stad. We gaan niet naar het historische centrum maar komen terecht in een wijk waar blijkbaar veel Lazio-supporters wonen. Het is een dure wijk zo te zien, en extreem-rechtse elementen lopen er vrij rond. de muren staan vol met racistische praat, en overal hangen affiches van de Alleanza Nazionale (voortzetting van de MSI) en iets van een nationaal-socialistische jeugdbeweging die oproepen tot het boycotten van de “bende van Prodi” en het verwijderen van buitenlanders. Gezellig! Ik ben blij dat ik nog niet zo’n kek AS Roma-shirtje of -jekkie heb gekocht en aangetrokken. Ben ik wel van plan, want ik vind het mooie shirts. Blijkbaar zijn de stadskleuren van Rome wijnrood en oranje (tevens de kleuren van de club AS Roma), wat een van mijn favoriete kleurencombinaties is. Bovendien heeft AS Roma geen reclame op de shirts, en speelt Totti er.
Maar dit terzijde.
We eten in een eenvoudige pizzeria aan de Via Flaminia. Goede pizza, die het trauma van de allerslechtste pizza ooit geserveerd in de geschiedenis van de pizza definitief uitwist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.