Categories
the soundtrack of your life

Tafkas Woordenaar

01 – beethoven – variaties WoO45
02 – iron maiden – number of the beast
03 – the smiths – ask
04 – public enemy – don’t believe the hype
05 – marillion – market square heroes
06 – pixies – wave of mutilation
07 – shostakovich – strijkkwartet no.8
08 – david lee roth – just like paradise
09 – frank zappa – inca roads
10 – stravinsky – oedipus rex
11 – pearl jam – daughter
12 – bach – cello suite no.1
13 – alice in chains – angry chair
14 – schubert – der atlas
15 – anouk – everything
01 – Muziek van thuis. EO’s muzikale fruitmand, NCRV’s ‘U zij de glorie’. Jaren later koop ik variaties voor cello en piano van Beethoven. Een variatie op een thema van Händel. Na een paar tonen herken ik ‘U zij de glorie’. Meteen afgezet en de cd in de kast gegooid.
02 – De eerste kennismaking met echte muziek. 1982. Daarvoor is er ook wel muziek, maar meer als voor de achtergrond. Een oudere zus van een vriend draaide dit, ik was er meteen weg van. Thuis vond men het minder, zeker gezien het bovenstaande verhaal.
03 – Eerste vriendinnetje. Nou ja, soort van. If it’s not love, than it’s the bomb that will bring us together.
04 – Einde mavo. De klas in twee kampen verdeeld. Hiphop aan de ene kant, Hardrock/Metal aan de andere kant. Hard tegen hard, letterlijk. Tot anthrax met PE aan de slag gaat. Ik leen Slayer, Metallica en natuurlijk Anthrax uit, en krijg daarvoor te leen KRS-1, LL cool J en natuurlijk Public Enemy. Vrede gesloten.
05 – Nog voel ik de klappen als ik het nummer hoor…
06 – De wonderlijke pixies. Natuurlijk verliefd op Kim Deal. Doolittle het beste album. Misschien zelfs wel het beste album ooit. Dit nummer op mijn begrafenis. You think I’m dead, but I sail away on a wave of mutilation.
07 – Door het Kronos Quartet. Verstilde muziek. Opgedragen aan de slachtoffers van fascisme en oorlog.
08 – Zonder David Lee Roth geen Steve Vai, zonder Steve Vai geen Frank Zappa.
09 – Zappa dus. Zonder Zappa zou mijn muzikale horizon een stuk kleiner zijn dan dat hij nu is.
10 – Buy everything you can get from stravinsky, and dance to it. Aldus Frank Zappa in The Real Frank Zappa Book. En dan deed ik. Zonder spijt.
11 – Hoe rock weer leuk werd. Alive vond ik in eerste instantie niets, teveel Simple Minds achtig. Totdat ik live opnames hoorde. En dan vooral Daughter. Hoe ze daar iedere keer weer andere nummers invoegen.
12 – Hoe opgefokt ik ook ben, de sonore, zagende, zuchtende en steunende klanken van de cello brengen mij altijd weer tot rust. Een ruim twee uur durende meditatie, die cello suites van Bach. En no.1 is misschien wel de mooiste.
13 – De donkere jaren. Met donkere muziek.
14 – Dertig. Zo donker is het nog nooit geweest. Ik ben “der Atlas”. Ich unglücksel’ger Atlas! Eine Welt, Die ganze Welt der Schmerzen muß ich tragen.
15 – Nieuwe liefde, nieuw leven. You mean everything to me!
www.woordenaar.nl