Categories
txt

Suzanne

Ik had er een ontzettende hekel aan toen het een hit was, ook al wist ik diep beneden best een pakkend deuntje was. Maar die gast was zo vreselijk, en dat publiek dat je zo mee hoorde leven, en dan was er ook nog het feit dat het een reggae-achtig ritme was met een Nederlandstalige tekst. Daar kon alleen Doe Maar mee wegkomen in mijn oren. Van “Suzanne” van VOF De Kunst (die náám ook) gaan nog steeds mijn nekharen overeind staan.
Nu hadden we vorige week bezoek van oude vrienden uit Spanje, die op mijn verzoek wat Spaanse hiphopplaatjes hadden meegenomen. Zij bestieren namelijk de platenwinkel Ama Records in Madrid, zo’n beetje de stiekeme (want b-boys en -girls, zij zijn niet) spin in het Spaanse, of in ieder geval Madrileense hiphopweb. En kunnen dus de goodies leveren voor een liefhebber die in deze contreien op dat gebied niet echt aan zijn trekken komt. (Deze jongen houdt van Spaanse hiphop, die in de jaren dat ik er woonde een tweede golf beleefde, met veel beloftes maar helaas maar weinig goede resultaten. Sinds ik er weg ben is er echter een hoop verbeterd en ik vind het jammer dat ik er niet bij kan zijn om het mee te maken.)
Een van de schijven die ze bij me brachten is het debuutalbum van Mitsuruggy, waarvan ik al een demo in mijn bezit had (kratis neer te halen vanaf de site van zijn productiecrew Uglyworkz, en toen ik die beluisterde viel ik bijna van mijn stoel toen ik de track “Súbelo” opzette. Dat pianoloopje! Dat gillende publiek! Die nekharen! Ik vroeg het aan vriend Chema, en hij bevestigde mijn bange vermoeden: Mitsuruggy heeft “Suzanne” gesampled.
Ik kan er nog steeds niet over uit. Blijkt dus dat het een enorme hit was, ook in Spanje. VOF De Kunst noemde zich in het buitenland blijkbaar “The Art Company” (het wordt niet echt beter he, die naam, in het Engels?) en Chema’s vrouw Feli zei dat ze er in de disco in Benidorm avond na avond op gedanst had.
In Mitsuruggy’s nummer klinkt het wel erg goed, moet ik bekennen.
Timber!
(Ik heb hem ook maar meteen in de mix van dUNK van deze week gepleurd.)

6 replies on “Suzanne”

Mij overkwam laatst soortgelijks>was nl. onlangs in Portugal voor mijn werk en op een landelijk radiokanaal speelde exact datzelfde liedje! in de schaduw van de kurkeik, losgezongen van het decor waarin we ‘ vof de kunst’ steevast voor ogen hebben te weten een druilerige winkelstraat of sneue schoolreunie, won het nummer duidelijk aan absurditeit. een moment om te koesteren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.