Categories
txt

Oh was ik maar

Volksopvoeding, ik kan er wel een paar bedenken die een stoomcursusje of twee kunnen gebruiken. De bakkeres bij ons om de hoek bijvoorbeeld. Of tenminste de kleinste van de drie hoofdbakkeressen die in de winkel staan. 1m50 hoog, maar die hoogte is omgekeerd evenredig aan de beleefdheid die deze mevrouw tentoon spreidt. Al vele malen heb ik mij geërgerd aan haar botte gedrag. Het opzichtig zuchten en de ogen ten hemel slaan als een bestelling naar haar zin niet snel of adequaat genoeg wordt gedaan zijn me een gruwel, maar ook het opgedreunde en duidelijk niet-oprechte “jadatisgepastvriendelijkbedanktmeneerprettigedagverderbedanktjadahaag” doet me willen dat ik wat meer van de aard van mijn in deze contreien om hun verregaande boertigheid zo terecht gehate landgenoten had, en ik de moed had mijn enorme lichaam over de toonbank heen te buigen, het kreng met mijn rechterhand bij de strot te vatten en het met een stevige linkse hoek dwars door de etalage te rossen, de straat op, alwaar zij, gelegen tussen de scherven van de forse, voormalig dubbele beglazing, waarvan er één geheel toevallig doch met akelige precisie haar halsslagader heeft opengesneden, haar laatste adem bepaald onflatterend rochelend uitblaast.
Maar ook ik schaam me voor en erger me aan de verregaande boertigheid van mijn landgenoten en zeg zo vriendelijk als ik kan gedag. Om de volgende dag dezelfde marteling te ondergaan, en de dag daarna. Want dat brood en die croissants zijn me dat waard. Het leven is oneerlijk.

8 replies on “Oh was ik maar”

en wat moet ik dan zeggen? niet alleen leef ik temidden van uw boertige landgenoten, de bakkers zijn op zondagochtend simpelweg niet open, laat staan dat er eetbare croissants verkocht worden

Het is inderdaad een verschrikking, dat slag.Welk een eer hen dan toch treft, zich vernoemd te weten in deze prozaische confidenties! De oprechte menslievendheid waarvan zij menen zonder te kunnen is helaas aan enkel edelen van ziel gegund; laatstvermelden strekken ons tot voorbeeld. Wellicht lazen zij het Spaanse boekje dat eerder door Dave onder de aandacht werd gebracht?

” de bakkers zijn op zondagochtend simpelweg niet open, laat staan dat er eetbare croissants verkocht worden”
echt, ik was gechoqueerd toen ik hier merkte dat op zondag de bakkers niet open zijn. grootste cultuurschok tot nu toe

zijn er geen joodse bakkers in grun? of islamitische?
ach man je bent in nederland. dan haal je toch lekker een broodje kroket bij de febo?

Waartoe dient een warme bakker?
– Om open te zijn op zondagmorgen.
– Om vriendelijk te zijn tegen de mensen.
Blijkbaar gaat bij jullie alles mis.

Ik mag niet klagen, als ik ‘savonds na het werk de bakker binnenloop en om een brood vraag, weet de dame achter de toog me precies te vertellen dat “mevrouw” (Eva dus) al een broodje is komen halen 🙂 Enkel in de plaatselijke supermarkt durf ik me al wel eens overgeven aan bloeddoordrenkte dagdromerij…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.