Categories
txt

Nog even over die auto

“Ha! Als je vrienden je ook maar een beetje zouden kennen zouden ze weten dat jij nooit van je leven een Amerikaanse auto zou kopen.”
Ik ben nogal anti-Amerikaans, dat weet pa nog wel van de ellenlange discussies vroeger. Zo rabiaat, zo onredelijk, zo puberaal. Ik herinner me dat hij een keer mijn kamer binnenkwam om me vriendelijk doch dringend te verzoeken de muziek wat zachter te zetten. Hij bekeek de hoes met de vogelverschrikker die een brandende pompoen als hoofd had. “He, dit is een Amerikaanse band!” Hij keek me triomfantelijk aan. “Kun je dat wel maken?”
Het feit dat ik legerkisten droeg terwijl ik dienstweigeraar was en altijd een grote bek over pacifisme had kon er bij hem ook nooit in.
(Had-‘ie ook wel gelijk in, want ik was natuurlijk helemaal geen pacifist, diep beneden. Ik verdroeg gewoon het idee niet dat ik 14 maanden moest doen wat de een of andere kaalgeschoren oetlul me beval. Van “democratische plicht” -een van de argumenten die men destijds tevergeefs gebruikte om mij de foute richting van mijn denken te doen inzien- wilde ik al helemaal niks weten. Maar leg dat maar eens uit aan iemand die is opgegroeid onder het juk van een militaire junta die haar onderdanen er te pas en te onpas en op niet bepaald zachtzinnige wijze aan herinnerde dat democratie voor heaumeaux is.)

9 replies on “Nog even over die auto”

dat Amerika een kutland is betekend nog niet dat alles dat er vandaan komt meteen kut is. zie sommige bands, ontwerpen en bepaalde auto’s. het was natuurlijk geen Opel Manta A maar toch een mooi model. en das in dat geval belangrijker dan het Amerikaanse karakter daarvan. gelukkig is mijn favo band Agnostic front niet amerikaans.

Een week geleden iets gelijkaardigs meegemaakt tijdend de Fear & Loathing die ik samen met Tom in Frankrijk heb gehouden:
Op een niet nader meer te specifieren avondlijk moment in de Bar Tabac Olivier Ginneste ergens in de Var, begint Tom druk gestikulerend te fulmineren tegen Amerika, Bush en god weet wat nog meer. Waarop Zoé of Chloé ofzo (kweet haar naam niet meer) laconiek antwoordt :
“alors, Tom, pourquoi tu bois le rum-coca maintenant?”

Zoals de dutch boys zongen: ‘amerika of oude pekela, it’s okay, o nee, o yes, oja’ niet waar?

Anti-Amerikaanse daar heb ik nou nooit wat ingezien. Meestal is dat toch krypto-nationalisme van zichzelf ‘anarchistisch’ noemende anders-globalisten. Van die vieze crusties met grote honden (waarom moet je als je strijdt tegen het groot-kapitaal en het militair-industrieel complex persé ranzige dreadlocks en een schurftige hond hebben?)

je moet van een waardeloze culturen niet ook de goede dingen weggooien die ze voortbrengen: autobahnen, Kruppstahl en Amerikaanse auto’s uit de jaren 60 en 70 bijvoorbeeld

anderszijds: welke niet-amerikaan gaat nu geld geven aan New Orleans? Zullen we ook es – door dat geld uit te sparen – een meteoriet opblazen?

Mijn wagen is gewoon een occasie Saab 9.3 cabriolet, net één jaar geleden gekocht aan de prijs van een nieuwe VW Golf.
Allerminst US, alhoewel Saab nu fin. behoort tot de GM conglomeratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.