Categories
txt

Dat moesten we dus maar niet meer doen

Gisteravond ben ik in een vlaag van nostalgie naar de AB in Brussel getogen om daar oude helden Dinosaur Jr. aan het werk te zien. In! De! Originele! Bezetting!
Lou Barlow zei, nadat hij J Mascis en Murph had voorgesteld aan het mild enthousiaste publiek, “We zijn gisteren vanuit Seattle hierheen gekomen. En nu staan we hier al die oude nummers te spelen.” Het was even stil. J en Barlow keken malkander aan. Volgens mij haalde de eerste de schouders op voordat hij op zijn gitaar begon te raggen.
Het was een vreemd gevoel om ze daar bezig te zien en al die oude nummers live voorbij te horen komen. Veel meer dan bij het re√ľnieconcert van Doe Maar een paar jaar geleden. Ik was elf of twaalf toen Doe Maar bekend werd, de muziek van Dinosaur Jr. speelde bij mij pas jaren later, in een tijd dat Het Leven Groots Geleefd moest worden, met alle gevolgen vandien. De herinneringen die bij de muziek horen zijn van een andere orde. Als ik ‘Freak Scene’ of ‘In a Jar’ thuis opzet golven die herinneringen, maar vooral het onbestemde gevoel dat in die tijd constant aanwezig was, door me heen. In de AB gisteravond gebeurde dat niet.
De stem van J was nog altijd even anorectisch (in tegenstelling tot zijn lichaam, maar dit terzijde), zijn gitaar sneed als vanouds door mijn trommelvlies, Murph, tegenwoordig volledig kaal, liet het drumbeest in hem uit zijn kooi komen, en Lou’s bas klinkt nog steeds als een zware gitaar, maar ik stond erbij en vroeg me af waarom. Waarom zij daar stonden, en waarom ik er stond. De vragen stellen is ze beantwoorden, vrees ik. Na een uurtje hield ik voor gezien.
Ik vraag me af of ik hetzelfde zou ervaren als ik de Pixies nog eens zou zien.
Overigens stonden er achter in de zaal twee gasten met Dinosaur Jr.-t-shirts elkaar grimassen toe te werpen iedere keer als er een noot gemist werd of als J vals zong. Wie gaat er nu naar Dinosaur Jr. kijken als hij op dat soort details let? Tsk.

2 replies on “Dat moesten we dus maar niet meer doen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.