Categories
txt

blast from the past

Ik kwam net meneer De Jong, mijn oude leraar Latijn, tegen, gewoon hier op de Groenplaats. Ongelofelijk. Hij herkende me meteen.
Wat hield ik vroeger van die man. In mijn jaar hadden er maar een stuk of twaalf Latijn, dus onze lessen waren altijd heel gezellig (bij andere vakken waren we met meer dan dertig, wat voor die tijd geloof ik vrij veel was). Ik was zo opgewonden toen ik voor het eerst Latijn kreeg, ik herinner me dat ik in mijn enthousiasme een behoorlijk belachelijke vraag stelde. Het ging over de toga. Mijn opa, die een echte Jordanees was, riep in die dagen te pas en te onpas “ja, me togus!”, dus ik vroeg aan meneer De Jong of dat soms iets met de Romeinse toga te maken had. Volgens mij kwam er een snotje uit zijn neus toen hij in de lach schoot. Later kwam ik erachter dat “togus” gewoon Mokums was, afgeleid van het Jiddische “tuches”, wat “kont” betekent.
Van leerlingen uit andere jaargangen hoorde ik verschrikkelijke verhalen over meneer De Jong. Was hij voor mij absolute topfavoriet qua leraren, voor anderen was hij een boeman. Volgens hen was het iedere les weer afwachten hoe lang het zou duren voor hij weer een woede-uitbarsting had, en het aantal leerlingen dat door hem naar de conrector gestuurd werd was naar men zei ontelbaar groot. Bij ons was daar heel niets van te merken, hij was niet alleen voor mij nummer één. Het enige stuk dat we als schoolkrantredactie ooit geweigerd hebben was een zeer venijnig artikel over meneer De Jong, waarin de schrijver, Gilbert Joossen was zijn naam, hem volledig te kakken zette. Het ging onder andere over zijn befaamde jasje; de goede man had namelijk altijd hetzelfde colbertje aan, en had voor het overige een vrij morsig voorkomen. Joossen schreef over het jasje dat indien men het midden in de woonkamer zou plaatsen, het gewoon zou blijven staan. Mijn hart brak toen ik het las. Die arme meneer De Jong. Van mij mocht iedere andere leraar door het slijk gehaald worden, maar niet meneer De Jong. Onder luid protest van Gilbert Joossen werd het artikel door mij en de andere redactieleden naar de prullenmand verwezen.
Over meneer De Jongs talenknobbel deden de wildste geruchten de ronde. Hij zou liefst tweeëndertig talen kunnen lezen en schrijven, waarvan hij er elf ook vloeiend sprak. Het waren buitensporige aantallen, maar ik heb er altijd rekening mee gehouden dat ze waar waren. Tijdens de lessen Latijn maakte hij namelijk altijd zijsprongetjes naar andere talen. Hongaars, Fins, klassiek en modern Grieks, Mandarijns, Russisch, Sanskriet, Arabisch, van alles haalde hij erbij. En niet om op te scheppen, gewoon om de verschillende naamvallen te vergelijken met die van andere talen. In een interview met de schoolkrant wilde hij alleen kwijt dat het allemaal wel meeviel met zijn taalvaardigheid.
Latijn was een van de weinige vakken die mij echt interesseerden. Maar vanaf de vierde klas begon ik me meer met platen kopen en stickies roken bezig te houden dan met school, en als je ergens moeite voor moet doen om niet razendsnel achterop te raken is het wel Latijn. Dat ging dus hard bergafwaarts, en uiteindelijk heb ik het helemaal opgegeven. Mijn achterstand was in de zesde niet meer in te halen en ik zakte dan ook erg hard voor Latijn. Een vier had ik geloof ik op mijn eindexamen. Nu heb ik dat hele diploma nooit gehaald, en ik heb daar ook nooit spijt van gehad. Het interesseerde me hoegenaamd niets. Alleen voelde ik me vreselijk schuldig tegenover meneer De Jong. Een paar jaar later, voordat ik naar Spanje verhuisde, kwam ik hem tegen in Amsterdam. Hij zei toen dat hij het altijd zo jammer had gevonden dat ik het zo had laten schieten.
Vorig jaar was er een reünie van mijn oude school, maar ik ben niet gegaan. Mijn toenmalige medeleerlingen interesseerden mij niet, en degenen die ik wilde zien, zie ik toch wel zo af en toe. Alleen meneer De Jong, die had ik nog wel eens willen spreken. Toen ik hem vandaag tegenkwam was ik dan ook erg blij. Hij was met een groepje op stap in Antwerpen in het kader van het een of andere geschiedkundig project. Meneer Vermeulen van Maatschappijleer was er ook bij, en meneer Schellens, nog zo’n topvijfleraar. Die gaf Nederlands. Maar hij was al vooruitgelopen net dus die heb ik niet gezien.
Meneer De Jong zei blij te zijn te horen dat ik aan Spaans doe, en toen we afscheid namen zei hij op de voor hem gebruikelijke plechtige toon: “Ik zal met warmte aan deze ontmoeting terugdenken.”
Ik ook, meneer De Jong. En sorry nog, voor dat eindexamen.

8 replies on “blast from the past”

whatever happened to gilbert? vertegenwoordiger, wed ik. in toiletpapier of zo (wat peter godrie geworden schijnt te zijn, remember him?)

het zal wel aan mijn mood liggen maar dit vind ik nu eens een ontroerende anekdote

Bravo voor Meneer De Jong. Peter Goderie heb ik in A’dam vorig jaar nog zien lopen. Voor de legioenen die hem niet hebben gekend: Schoolfeest 1987-iel mannetje met blow wavekapsel en een maagdenrode toet-joe cool geleund tegen een stalen pilaar van de bovenbouw kantine. In onze wereld van New Order, Pili Pili en Blue Velvet was Godrie’s presence een ontluisterende.
Sunshine Reggae hot water wake me up before you gogo so many man so little time

Aha, Latijn = wiskunde & taal.
Ratio én verbeelding.
Goed dat je er een uitstekende leraar gehad hebt.
Vooruit, Luba, je kán het één en ander.

Goed geschreven, Luba.
Mij verging het ongeveer hetzelfde. Alleen blowde ik niet. Mijn Latijn kachelde ook snel achteruit, als ik het me goed herinner eindigde ik met een 5 op mijn eindexamen. Grieks een 6.
Die school had geen jaar langer moeten duren… 🙂

Mooi verhaal!
Mijn latijn ging ook snel achteruit, tezamen met grieks, natuurkunde, wiskunde en engels (resp. 5, 5, 5, 3 en 4 terwijl ik het jaar daarvoor nog een 8 voor engels stond bij een andere leraar) . blowen, roken of platen kopen deed ik niet; ik deed gewoon niks.
Verplicht van het gymnasium af dus en met vlag en wimpel voor vwo geslaagd. Daarna op de universiteit revanche genomen en vergelijkende taalwetenschappen gestudeerd: met een 8 voor latijn en voor grieks op mijn judicum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.