Categories
txt

‘t is gratis

vandaag eet het meisje niet thuis dus ik kan aan het vleesch. woe!
ik liep naar de super en kocht een stuk dode koe, biologisch geteeld volgens het stickertje. bij de kassa vroeg de juf of ik mijn klantenkaart bij me had. ik heb geen klantenkaart dus ik zei nee, waarop ze onder de kassa dook en weer boven kwam met een zestal yoghurtjes. die legde ze in mijn plastieken zakje met de woorden “‘t is gratis”. ik vroeg waarom ik die yoghurtjes kreeg, waarop ze antwoordde met “‘t is gratis”.
“maar waarom? is er een actie of zoiets?”
“‘t is gratis.”
“ja, dat heb ik begrepen, en ik ben u ook dankbaar, maar kunt u me zeggen waarom mensen zo maar gratis yoghurtjes krijgen? is het een nieuw merk?”
ze keek me aan alsof ze op het punt stond een lineaal tevoorschijn te halen en me bij iedere lettergreep van het ongetwijfeld met enig venijn uitgesproken zinnetje dat komen ging op de palm van mijn hand te slaan. ik zette een stap naar achteren.
“‘t is gratis.”
drie tikken zouden het geweest zijn.
had ik kunnen hebben.

10 replies on “‘t is gratis”

Onlangs was mijn stamsupermarkt nogal in het nieuws vanwege fraude en miljoenenverlies enzo. De volgende dag kreeg ik een gratis pak koffie (die waarvoor kleine kinderen voor een oneerlijke prijs hebben moeten werken). De reden daarvoor bleek juist dat verlies te zijn. Tja…
Het is een beetje als een feestje geven als je ontslagen bent, of een extra rondje gaan hardlopen nadat je je been hebt gebroken.

@martijn: het zal als oudemannenpraat klinken, maar ik heb het gevoel dat het “tegenwoordig” al een hele prestatie is als men gewoon zijn werk doet. ik zie steeds vaker dat mensen extra beloond en geprezen worden voor iets dat gewoon vermeld staat in de taakomschrijving.
@erwin: nee, bij deze super niet. van de twintig kassameisjes is er maar 1 die een beetje aardig is, en dat is een vent.

@martijn: voor dat gratis pak koffie heb je in het verleden al tien keer betaald zonder het te merken
@dave: dat mag dus van mij geen ‘super’ meer heten! Wel leuk dat die man dan weer zo aardig is natuurlijk.

hehehe dooie koe. zo voel ik me ook: teveel gewerkt en de maand is nog niet om. MAMA PAPA KOM TERUG. (flippen) LCD Soundsystem speelt in Brussel. Fek. Kan niet gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.