Categories
txt

soort van stok

heer sikkema heeft een aantal vragen met antwoorden neergezet op zijn log en nodigt anderen uit hetzelfde te doen. een soort friday five, maar dan eenmalig.

hier zijn mijn antwoorden:

hoe kwam je op het idee om te gaan webloggen?

ik hoorde van het fenomeen in de zomer van 2000 op een bijeenkomst van de afdeling editorial van het bedrijf waar ik toen werkte, in turijn. de verantwoordelijke voor editoriale zaken binnen het bedrijf was toen david hudson, die onder andere het boek rewired heeft geschreven. het plan was op iedere lokale site een weblog te beginnen. dat deden wij, en na een paar maanden ben ik zelf begonnen.

heb je een weblog of een lifelog of iets daar tussenin? waarom?

ik denk dat het iets er tussenin is, maar ik noem het zelf een weblog. soms schrijf ik over dingen in mijn leven, soms dump ik wat linkjes. ongeveer 90% van de postjes die ik plaats gaat over muziek, dus misschien hebben degenen die mij als muzieklog zien wel gelijk.

heb je het idee dat er een hechte weblog-gemeenschap bestaat? is er sprake van een elite of zijn het allemaal losse groepjes?

ik denk niet dat het hecht is. veel mensen kennen elkaar en dat willen ze weten ook. maar dat is maar een deel van de loggers. er zijn ook wel wat clubjes heb ik de indruk, hoewel dat ook weer een beetje los-vast is. ik doe niet zo aan clubjes. maar dat zegt iedereen natuurlijk van zichzelf.

ik denk ook niet dat er een elite is, en als die indruk bestaat dan komt dat waarschijnlijk doordat sommige loggers meer en fanatiekere fans hebben.

wat ik wel leuk vind zijn die weblogmeetings, ook al ben ik er maar op één geweest tot nu toe. ik vind het wel grappig om de mensch achter het log live te zien. om er achter te komen of het beeld dat ik van iemand heb door zijn of haar log te lezen ook echt klopt.

vind je dat door de recente commotie (oa rond het plotselinge stoppen van een aantal weblogs) de sfeer is verpest? waarom?

ik erger me dood aan al dat gescheld en gekritiseer, en ik hou me er zo veel mogelijk afzijdig van. dat heeft tot gevolg dat ik heel veel nederlandse weblogs niet lees, en daardoor vaak de laatste ben om er achter te komen dat iemand gestopt is of dat er iemand niet of wel “roelt”. ik weet dus niet of de sfeer verpest is. dat zullen we dan hopelijk op 1 maart wel merken 😉

ligt alle heisa aan het verschijnsel weblog of aan de mensen die er gebruik van maken? heeft het weblog een toekomst?

ik denk dat het zowel door het verschijnsel weblog ligt als aan de mensen die er één hebben of erop reageren. de meeste logs hebben een reageermogelijkheid, dus daar gaan mensen gebruik van maken. en dan kunnen er onvertogen woorden vallen, of gewoon regelrechte onzin uitgekraamd worden.

“de heisa” blijkt meestal trouwens een storm in een glas water heb ik het idee.

ik verwacht niet dat het weblog als vorm ooit nog zal verdwijnen. dus heeft het toekomst. maar het blijft natuurlijk gewoon een hobby van mensen, of iets dat “erbij” gedaan wordt door bedrijven zoals dat waar ik voor werkte.

moet er iets grondig veranderen in de nederlandse logscene? moeten er meer mensen gaan loggen of juist minder?

iedereen moet maar doen wat-‘ie wil. ik vind dat sommigen wat minder hoog van de toren moeten blazen, maar als iemand dat wil blijven doen, dan zal mij dat aan mijn kont jeuken. het is net het leven zelf 😉

wat vind je van populaire programma’s als blogger en blogspot? gebruik je ze zelf?

ik vind het geweldig dat blogger en soortgelijke gereedschappen bestaan – ze bieden mensen die niet veel ervaring hebben met het bouwen van sites of pagina’s, of daar de mogelijkheid niet toe hebben, toch hun ding te doen. ik heb blogger gebruikt, maar doe het nu met greymatter, en ik ben aan het worstelen om nucleus aan de praat te krijgen. greymatter vind ik geweldig, maar nucleus biedt meer mogelijkheden om méér met je site te doen dan alleen een weblog onderhouden. en dat is wat ik doe, vandaar dat ik wil overstappen.

klinkt: zoot woman – living in a magazine

One reply on “soort van stok”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.