Categories
txt

roller coaster

de afgelopen drie dagen is pelle iedere middag hier geweest, om te spelen met die enorme legokist die ik hier heb staan, dacht ik. maar hij nam een cd-rom mee de eerste dag, met rollercoaster tycoon erop.

dus ik heb drie middagen zitten kijken naar hoe hij een pretpark bouwde en uitbreidde, afbrak en weer opbouwde. hoe hij targets kreeg, aantallen bezoekers moest halen en quitte spelen. hoe hij prijzen ontving voor het schoonste en het veiligste pretpark van het land en voor het pretpark waar je volgens de gasten het meest waar krijgt voor je geld. boodschappen onderin het scherm waarschuwden als er iets kapot ging, of als bezoekers zeiden dat de entreeprijs wel erg laag was, of te hoog. en ze gaven pelle op zijn donder als hij eind oktober zijn targets niet gehaald had.

en dan werd pelle heel boos. op zichzelf.

“ik kan maar beter een nieuw park bouwen want dit wordt niks meer. ik kan de lening aan de bank niet meer afbetalen, en de omzet gaat niet omhoog als ik geen nieuwe attracties bijbouw. maar daarvoor moet ik geld lenen en dat mag niet meer van de bank.” diepe zucht.

zes jaar is hij, en dan al zulke grote zorgen.

“zal ik de legokist pakken?”, vroeg ik, en hij keek treurig van de hoek waar de kist staat naar het computerscherm.

maar toen kwam zus hannah om hem weer op te halen.

“ik moet nog even het spel saven”, riep pelle. “we noemen het ‘pelle en dave park’.”

ik vond het een goede naam, maar ook iets te veel eer voor mijzelf.

“maar je hebt toch de boodschappen voor me vertaald? en die tip om wc’s te plaatsen bij de achtbaan was heel goed want opeens moesten heel veel mensen hun gevoeg doen”, zei pelle onderweg naar de voordeur.

“mag ik volgende week weer komen?”

fijne vent.

klinkt: stevie wonder – original musiquarium I