Categories
txt

reclame

ik kijk vrij veel televisie. soms zijn er programma’s die ik wil zien, soms kijk ik uit verveling, soms omdat ik niet kan slapen. ik zie een hoop reclamefilmpjes, zo. sommige vind ik leuk, sommige zeggen me niets. “je weet dat het een goed reclamefilmpje is als je na één of twee keer bekijken weet over welk product het gaat”, zei francien vroeger altijd. van sommige reclamefilmpjes zal ik nooit onthouden waar ze over gaan, hoe mooi ze er ook uit zien.
ik let op de muziek die gebruikt wordt voor zo’n filmpje. vaak zijn het dingen die heel hip klinken, of dingen die je niet verwacht op de televisie. of die heel erg op iets bekends lijken maar dan net een paar tonen anders. vréselijk vind ik dat. maar het ergst vind ik het als de muziek helemaal niet klopt.
neem nu eens de reclamefilmpjes van de “zorgverzekeraar” geové rzg. het begon een aantal maanden geleden, toen twee verzekeringsmaatschappijen [ik weet even niet welke, maar ik denk dat de één “geové” heette en de andere “rzg”] samen gingen in geové rzg en zich “zorgverzekeraar” gingen noemen. er kwam een nieuw liedje voor de nieuwe reclamefilmpjes, waarin de slechte dingen die een mens kunnen overkomen in het leven werden opgenoemd door een overdreven dramatisch zingend manspersoon. de naam van de zorgverzekeraar werd aan het eind van het liedje genoemd, als een soort toverwoord, de oplossing voor al uw problemen. “geové, èèèr zet géééé”. ik hoorde het aan, en ik voelde me ongemakkelijk. er klopte iets niet.
later op de avond zag ik het nog eens, en in de dagen erna nog een aantal malen. het bleef scheef zitten. “geové, èèèr zet géééé”. “ritmisch bekt het niet”, zeiden koot en bie ooit. dat was het. precies dát. het bekt niet. ritmisch.
ik dacht dat het probleem opgelost zou worden bij de volgende campagne van geové rzg. “nieuwe ronde nieuwe kansen”, dacht ik nog. maar nee. we zijn nu een aantal campagnes verder, en nog altijd klinkt dat “geové, èèèr zet géééé”. ik heb zelfs de indruk dat ze het nog wat verder hebben aangedikt. “geové, èèhèhèèèr zet géééé”. huuuuuuh!
jammer dat ze bij die gouden loeki verkiezing geen tegenhanger hebben. de poepbruine loeki of zo. voor het ritmisch minst bekkende reclamefilmpjemuziekje. geové rzg zou ongetwijfeld als winnaar uit de bus komen. met overmacht.

klinkt: ben lee – grandpaw would