Categories
txt

moby schmoby

vandaag heb ik gereageerd op een postje over moby, bij de punkert. ik vind moby een dweil van de eerste categorie. ik vond destijds dat hij met zijn fikken van, wat was het? “day of the lords”? af moest blijven, hoewel het niet waanzinnig slecht was of zo wat hij ermee gedaan had – nou ja, gedaan, hij speelde het na. “that’s when i reach for my revolver” vond ik pathetisch. in 1996, of misschien een jaar eerder, daar wil ik vanaf zijn, zag ik hem optreden op het dr. music festival in de spaanse pyreneën, en sindsdien hoeft hij voor mij niet meer. wat een vreselijk mannetje, een verwende kwal die als een klein kind begon te janken en zijn instrumenten van het podium te schoppen toen het geluid even niet was zoals meneer het graag had, en vervolgens het publiek begon uit te schelden omdat er mensen waren die het waagden hem op hoongelach te trakteren. wat een lulletje.
een paar jaar terug kwam dan “play” uit. een handvol gospel- en bluessamples over wat slappe beats. sommige nummers waren wel okee, toegegeven, maar ik blijf het een deep forest-variatie vinden. deep forest, dat waren een paar fransen die op het lumineuze idee gekomen waren om wat pygmeën te samplen en daar een beat onder te zetten. daarna een paar interviews waarin ze de spiritualiteit van de bosnegers bejubelden, en hopla, de politiek correcte muziekliefhebbers waren overstag.
nu is van moby weer een nieuwe uit, “18”, had ik daar maar aan gedacht bij de stubru test [zie]. omdat ik een elitaire subjectivist ben die de indruk wil wekken dat muziek die een beetje bekend is nooit goed kan zijn, was het nog niet bij me opgekomen om naar die plaat te luisteren.
maar dat ben ik nu dan toch aan het doen. in het kader van “open your mind” en meer van dat.
maar ik vind het nog steeds niks. het is pas de eerste keer dat ik het hoor, dus ik moet misschien nog even wachten, maar totnutoe klinkt het als een voortzetting van “play”. saaie ritmes, saaie samples, saaie teksten. en nog geen nummer dat me gepakt heeft.
maar zoals gezegd, ik hoor het pas voor het eerst. dus op een gefundeerde mening moet u nog even wachten.
ik weet hoe moeilijk dat is, de wereld heeft mijn mening nodig, maar geduld is een schone zaak, oh lezer.

3 replies on “moby schmoby”

‘k Vind dat zeer interssant. ‘k Hou wel vanMoby (alleen al Moby geïnterviewd door D. Bowie op de Moby site, bijv.).’k Kan niet alles volgen, dus van sample wereld ken ik zo goed als niks.Waar vinf ik die muziek van de “vaders” van Moby (genuine intrest from my side) ?
In de Spaanse pyreneeën (Torla en omstreken bijv.) liggen wellicht grotere verborgen schatten dan Moby.Dat zal wel.
By the way al gemerkt dat de mayonnaise bij de VRT aan het schiften is? Hautekiek naar Radio 1, Grote Baas Degraeve ineens weg.

ik weet niet waar je woont bernard, maar er zijn een hoop tweedehandsplatenzaken in antwerpen en brussel, en ik neem aan ook in andere steden, waar je hele afdelingen met gospel- en blues originals vindt.
bij de gemiddelde jazz speciaalzaak vind je ook een hoop, ook op cd.
ik las over de mayonnaise bij stubru, ja. ik hoop niet dat die zender ophoudt te bestaan – dat zou een al te groot verlies zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.