Categories
txt

meer pukkels

gisteren bijna de full slab van pukkelpop ondergaan. parkeren was dit keer wegens voorbereid geen probleem meer, en vrolijk togen wij richting festivalterrein. onderweg hoorde ik dat de band waar ik die dag bij hoorde gecancelled had, wat heel even maar een flits van ongerustheid door mijn gemoed joeg, maar het bleek geen probleem bij de ingang.
de eerste band die we zagen was miss kittin & the hacker, in het bij de eerste leesbeurten hilarisch geschreven maar daarna behoorlijk irritant wordende humo-programmaboekje abusievelijk omschreven als “twee meisjes”. cheesy discowave met verveelde zang en foute danspasjes, heel fijn. bleek ook nog eens een historisch optreden te zijn, want het laatste.
daarna begon het lange wachten op de volgende act die we wilden zien. stukje sick of it all meegepikt, altijd fantastisch, stukje killa kela, retevet maar veel te benauwd in die kleine tent, om daarna meer dan de helft van within temptation uit te zitten. gewoon, voor de lol. we hebben ons ziek gelachen, maar eigenlijk vervult de wetenschap dat deze band geregeld in de hoogste regionen van de vaderlandsche top 40 te vinden is mij met gevoelens van grote angst, ja, blinde paniek zelfs, over de toekomst van de lage landen. zijn het immers niet de jongeren die de top 40 muziek goed vinden? en zijn de jongeren niet de toekomst? nederland gaat naar de hel en snel ook. en als men dan aan de poorten van hades rammelt, zal men het gegil van sharon janny den adel boven het gebulder des hellevuurs uit horen stijgen. en daar is niets sprookjesachtigs aan.
we keerden terug naar de chateau-tent waar het zuidafrikaanse gezelschap bongo maffin zou spelen, maar na een half uur de uitstekende platenkeus van dj buzz te hebben bedanst, bleek dat dat optreden verplaatst was naar een andere tent. wij erheen, waar een wat saaie band stond. wachtend op het uur van negen, wanneer de def jux-posse zou aantreden zagen we ozark henry spelen. wel leuk, beetje irritant na een tijdje, die stem. snel naar def jux. rjd2 opende met “head over heels” van tears for fears, wat een indicatie gaf van de omvangs van ‘s mans ballen. helaas begon toen het saaie gescratch. leuk hoor, scratchen, maar bij zo’n turntablist-optreden heb ik altijd het gevoel dat ik krijg als ik joe satriani hoor pielen op zijn gitaar, en dat is niet prettig kan ik u verzekeren. op dat moment begon op het hoofdpodium korn te spelen, en omdat de man die ik het liefst hoorde van def jux, el-p, toch pas later zou beginnen, besloot ik het begin van die storm te gaan meemaken. maar oh-oh, wat een slechte band is dat zeg. afgezien van de ondraaglijke saaiheid van hun muziek, klonk het ook nog eens als de eerste de beste ketellappersband. alsof ze nog nooit hadden samengespeeld, zo krakkemikkig. “nou ja, hij klinkt in ieder geval nog alsof hij al zijn emoties eruit gooit”, zei theo nog over zanger jonathan davis. ja, en? terug naar def jux, waar el-p inmiddels op het podium stond. maar ook hier werd ik weer teleurgesteld. ik zie def jux en soortgenoten altijd als hiphoppers die tegen de clichématige wave-your-hand-in-the-air-and-show-me-your-armpit-hair rap in gaan, maar wat deden ze? precies dat! all the ladies in the house say hoho en meer van dat. en verder was het eigenlijk gewoon een beetje saai wat ik zag en hoorde. jammer, jammer.
gelukkig werd de avond gered door the bees. the bees zijn boss! het is maar gewoon een bandje, geen hypes, geen poses, gewoon mooie liedjes, soulvol en ontroerend. geen toekomst van de rock’n’roll, geen tongue-in-cheek retro pastiche, geen bootlegs-a-go-go. prachtig.
underworld daarentegen vond ik een beetje mat. maar dat kan ook zijn doordat we heel ver achteraan stonden.
benieuwd wat vandaag allemaal gaat brengen.

2 replies on “meer pukkels”

wat betreft underworld: ipv hundred days off zouden ze beter een eeuw vrijaf nemen. wat een slap gelul. heheh el-p was super maar tsja ik ben dan ook subjectief. dj shadow was ook heel goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.