Categories
txt

guuz’

en daar is ook guuz’ lijstje voor deze week.
Gotan Project – Live in Wurselen
Gotan Project is en blijft schipperen: de combinaties instrumenten/electronica en tango/beats zijn als wandelen op het slappe koord, één verkeerde beweging en het gaat mis. Over het algemeen blijven de Gotannen in evenwicht, maar op cd valt men ook in herhaling, of overheerst de electronica. Zo ook bij Gotan-in-concert. In Wurselen, een Duits slaapstadje waar elke zomer tegen de muur van de oude burcht openluchtconcerten worden gegeven – dit jaar door onder meer Lambchop, Silje Nergaard, Omara Portuondo en Mary Coughlan – zit het publiek, en is de noodzaak om de basdrum op te schroeven dus afwezig. Toch konden zangeres en pianist zich somtijds nauwelijks verstaanbaar maken boven de electronische noise. Pas als violist en bandoneonspeler de ruimte krijgen, wordt Gotan een liveband. Er is ook nagedacht over het visuele aspect, maar de videoprojecties op het scherm waarachter de band staat te spelen, kunnen vloeiender. Dat scherm valt nét op tijd weg, waarna het kijken naar inspanning (wat concertbezoek in essentie is) lang niet altijd even spannend is. Toch: prima geluid, prima nieuwe nummers (met bossa invloeden) en geregeld gloedvolle uitvoeringen.
Counting Crows Live op Marktrock
Wat een prettige ambiance, wat een mooie dag, wat een fijn concert van de Crows. Adam Duritz en band hadden er zin in, geluid was om door een ringetje te halen, zeer sterke setlist (met ruimte voor covers, onder meer van Springsteen, Oasis en Natalie Imbruglia, beter gezongen en gebracht door mevrouw zelf die voor de Crows speelde…) en grappige intermezzo’s. Je moet er van houden, maar dat doe ik dan ook.
Serge Gainsbourg – Le cinema de Serge Gainsbourg (Philips, 4cd)
Een box, voor 36 euro aangeschaft bij Amazon.de, met een selectie van de filmmuziek van Serge, van Sex Shop tot Cannabis. Nog niet goed genoeg geluisterd voor een oordeel, maar de vormgeving en de selectie van inmiddels onvindbare tracks maakt me op voorhand al blij. Mijn verzameling Gainsbourgia begint compleetheid te benaderen.
Beenieman – Tropical Storm (Virgin, cd)
Nieuwe plaat, met collaboraties met onder meer Janet Jackson, So Solid Crew, Neptunes en Lil Kim. Beenie delft geregeld het onderspit bij al dat gastengeweld. En digidub is toch niet helemaal mijn ding, merk ik tijdens het luisteren.
Coralie Clement – La salle des pas perdu (Capitol, cd)
Heerlijk, heerlijk, heerlijk. Fragiel Frans zangeresje met bossa’tje, samba’tjes en walsjes, heel Gainsbourgiaans. Nu ook uit in Nederland. Ook Cafe de Flore wordt in Nederland gereleased.
Patrick Bruel – Entre deux (BMG)
Ja, lacht u maar. De Bruel van Casser la voix vind ik ook vreselijk, maar op deze dubbelaar zingt hij covers van onder meer Charles Trenet, Jean Gabin en Maurice Chevalier, origineel uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. Zeer sfeervol gebracht, fraaie duetten ook met Aznavour, Halliday en Emmanuele Beart.
Airto Moreira – Assential (Nasciente, cd)
Compilatie van het dansbaarste van de Braziliaanse toppercussionist, mét Celebration Suite natuurlijk. Lekker scatten en trommelen.
Hawksley Workman – The Delicous Wolves (Universal, cd)
Verveelt nog altijd niet, deze theatrale opschepper. Van diep bedroefd tot opruiend vettig, decadent vormgegeven liedjes.
Adriaan van Dis (VPRO, tv)
Wat een heerlijke man, wat een ironie, wat doet hij zijn best om de persoonlijke noot uit zijn Zomergast te trekken (en wat mislukt dat soms jammerlijk) en wat wordt hij leuker naarmate de wijn in de man is: “Zoals u weet ben ik dol op sport, vooral als het geboycot wordt”. Verheug me uitermate op de uitzending met Dijk-zanger Huub van der Lubbe.

2 replies on “guuz’”

ik zal zaterdag de herhaling van zomergasten moeten bekijken want ik viel er afgelopen zondag in, juist bij die legendarische opmerking over sport. adriaan van dis heerscht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.