Categories
txt

Toen was geluk nog heel gewoon

Veel makkelijker, ook. Het was voor het eerst “aan” met Joyce. Zij en Queenie vormden een tweeëiige tweeling. We zaten in de tweede klas van het Carillon, en mijn beste vriend Dennis had het “aan” met Queenie. Queenie was mooi. Ik vond haar stiekem mooier dan Joyce, kwestie van het gras bij de buurman, denk ik, want eigenlijk waren ze allebei mooi. Leuker ook, wat stiller, daar viel ik toen al op. Joyce maakte meer lawaai, en huilde heel snel. Dennis was ook mijn buurjongen, en samen liepen we van de Vioolstraat naar de Beiaard om onze vriendinnetjes op te halen en gevieren naar school te lopen.

Op een dag zei Dennis onderweg, we waren net de Trompetlaan overgestoken, dat hij Joyce eigenlijk leuker vond dan Queenie. Ik bekende natuurlijk meteen dat bij mij het omgekeerde het geval was. We keken elkaar aan, en vervolgens riepen we de zusjes, die een eindje vóór ons liepen, om de kwestie aan hen voor te leggen. Of we niet konden ruilen. “Dat is goed”, zeiden de meisjes, en van toen af had ik het aan met Queenie, en Dennis met Joyce. Mijn relatie met Reina duurde tot en met de derde klas. Toen kwam Franco erbij, en was het afgelopen met de amoureuze aspiraties van alle andere jongetjes in de klas.

Franco was stoer. Hij zat op karate, en hij pikte alle meisjes in. Queenie als eerste. De hond. In de zesde vestigden zij een nieuw record tongen met carnaval, op het schoolcarnavalsfeest in De Gong. Het verschil tussen Franco en mij kon niet duidelijker worden uitgedrukt dan door het feit dat klasgenootje Willem mij moest uitleggen wat tongen was. Hij maakte een cirkel met duim en wijsvinger, bracht die naar zijn mond, stak de wijsvinger van zijn andere hand door de cirkel, en draaide ermee rond.

Toen we naar de middelbare school gingen verhuisden Joyce en Queenie naar Gorinchem. Ik heb ze nooit meer teruggezien. Vandaag zag ik een kandidate bij Get the Picture die Joyce heette en uit Gorinchem kwam. “Zou dat…?”, dacht ik nog.

klinkt: het journaal op Nederland 1