Categories
txt

de waarheid is hard

ondanks zijn zeer slechte verhouding met de nederlandse pers zijn er na de persconferentie afgelopen vrijdag hier toch best een paar positieve woorden gevallen over van gaal. in spanje niet. bij el mundo zijn ze nog objectief, een simpel verslag van de feiten, maar el país is genadeloos: onder de kop “van gaal of de mislukking van de arrogantie” wordt hij tot op de grond toe afgemaakt. een paar citaten:

  • “het gezicht op het punt om te ontploffen, vuurrood, bloedrood bijna, en de ogen schitterend door de tranen. van ergernis ongetwijfeld. het beeld van een verslagen man, onbegrepen en voor het oog van de wereld verplicht tot het inslikken van zijn enorme oppervlakkigheid”
  • “nadat hij ajax in 1995 europees kampioen had gemaakt had deze man, die mathematisch en zorgvuldig op het ziekelijke af is, zijn leven geprogrammeerd als een robot”
  • “fouten toegeven? de schuld op zich nemen? tekenen van nederigheid? nee. van gaal is in de tijd blijven steken toen kluivert, paradoxaal genoeg zijn meest toegewijde discipel, ajax in wenen, tegen milan, zijn vierde europacup schonk”
  • “van gaal beging een grote zonde: het voetbal beroven van alle romantiek en de spontaniteit van het talent om het in een zeer strak en hard keurslijf te proppen. zijn grootste fout komt voort uit zijn flexibiliteit van nul en zijn obsessie om professionele voetballers die miljoenen verdienen te willen leiden als een stel kleuters. hij ging daarmee de boot in bij barcelona, en nu doet hij dat in nederland. maar hij blijft hoog van de toren blazen. gelijk een verlicht leider van een kruistocht eindigde hij in zeist opschepperig: “als ik naar barcelona ga, blijven ze me als een keizer behandelen”

    het artikel is wel wat boud, maar gezien de haat die tegen de man in spanje bestaat niet verrassend. wat heb ik gelachen toen ik in barcelona woonde in het laatste jaar van zijn heerschappij aldaar. om de manier waarop hij stug doorging met zichzelf te zijn, die we in nederland al hadden meegemaakt in zijn ajax-tijd, en om de manier waarop dat in spanje op oneindig veel meer weerstand stuitte dan bij ons. en om de reacties op de woorden waarmee hij afscheid nam van barcelona: “spanje is perfect om in te leven – de zon, het eten en de rioja zijn fantastisch-, maar niet om in te werken.” zoals ik hier al eerder gezegd heb: hij heeft vaak gelijk in mijn ogen, alleen het komt zo rottig uit zijn strot. en tussen spanje en van gaal komt het nooit meer goed. hoe graag hij ook in zijn paleisje in sitges woont.

    van gaal bij de spaanse spitting image

    klinkt: various – nigeria 70