Categories
txt

belgiƫ-nederland

laat ik me eens op gevaarlijk terrein begeven, zo vlak voor een weblogmeeting in antwerpen. ik vraag me af waarom belgen altijd zo lopen te zeiken over nederlanders. waarom ze zich altijd zo lopen te verkneukelen als nederland op heur bakkes gaat. met foeballe bijvoorbeeld. is het vanwege de belgenmoppen? zijn er geen nederlandermoppen dan? is het vanwege een arrogante houding van sommige ollanders ten opzichte van de belgen? je moet eens weten hoe vaak ik gehoord heb “jaha, dat doen wij toch beter dan bij jullie”, “jullie nederlanders hebben geen smaak” enzovoorts. [waarmee ik niet wil zeggen dat dat gelogen is. maar daar gaat het niet om.] ik werd gek van de zelfvoldane glimlachjes op teevee toen de sukkeltjes van oranje die penalties gemist hadden tegen italië. meteen was de uitschakeling tegen turkije in de eerste ronde al vergeten.
en niet aankomen met “nederlanders denken altijd dat ze al gewonnen hebben voordat de wedstrijd gespeeld is”, want dat denkt ieder land dat zichzelf een beetje respecteert. niks vreemds aan. of is dat het juist? vinden belgen zichzelf misschien niet waardig, goed, smaakvol, rijk genoeg, en compenseren ze dat met het afkraken van hun noorderburen?
ik schrijf dit ook al naar aanleiding van gerdy’s zinnen “de belgen plaatsen zich voor de zesde maal op rij voor het wk voetbal na een 1-0 zege tegen tsjechië. niet alleen leuk voor het voetbal kijken volgend jaar, maar ook omdat ik in aruba, een jaartje tussen menig hollander zal vertoeven.” hoezo dan, gerdy? Ga je ollandertje pesten? nou ja, geniet er maar van zo lang het duurt. lang zal het niet zijn. [zo, kom maar op met je snerende opmerkingen ;-)]

klinkt: celestial season – songs from the second floor