Categories
txt

Nen Ollander in Antwaarpe

Ik woon in Antwerpen. Ik ben Nederlander. Mijn lief ook, maar die woont hier al meer dan 10 jaar. Ik niet. Ik woon hier nog maar een half jaar. Ik zie de Belgische TV. Daar wordt altijd een beetje smalend gedaan over “dienollanders”. Toen Ronaldinho tijdens het WK door een Nederlandse journalist werd verzocht op het antwoord op “één vraagje maar”, en hij er drie moest beantwoorden (in het Nederlands, en geheel niet tegen zijn zin!), werd dat op de Belg gebracht als “en ja hoor natuurlijk, dienollander moest natuurlijk niet één, maar drie vragen stellen”. Met zo’n lachje en blik erbij die zeiden “wat een volk hè, dienollanders?”. “Dikke nekken” worden ollanders hier genoemd. Een dikke nek is iemand die arrogant is. Toen mijn lief nog een auto met Nederlandse nummerplaten had, werd er altijd extra snel getoeterd als we voor het stoplicht stonden en het licht op groen sprong. “Rij eens door, ollander!”
Laatst was ik bij een etentje, daar was een aantal mensen dat ik niet kende, Belgen die op yoga zitten. Zij kenden mij ook niet, en ze deden niet heel veel moeite om zich voor te stellen, op één na. Dat was zo’n gemoedelijke. Maar ik hoorde ze praten over internetdomeinnamen. en dat veel mensen in Nederland daar flink geld mee verdiend hebben. “En dienollanders hebben al die namen geregistreerd. Och och och, dienollanders toch hè, hahaha.” Ze wisten nog niet dat ik ollander ben, anders hadden ze vast hunne bakkes wel gehouden, want zo sneaky zijn ze dan ook wel weer. Ik kan me daar wel eens over opwinden. Want zeg nou zelf: wat voor recht hebben de Belgen nu om iets over dienollanders te zeggen? Belgen. 47% is Nederlands, 47% is Frans, en dan heb je nog 6% die Duits is. Da’s toch ook niks? En als ze “ik hou van je” willen zeggen, zeggen ze niet “ik hou van je”, maar “ik zie je graag”. Er is zelfs een liedje van de Kreuners, dat gaat “Lena! Ik zie je graag!”. Vroeger dacht ik dat hij bedoelde dat hij dat meisje Lena graag zag, omdat ze zo mooi was of zo, maar hij bedoelde dat hij van haar hield, wat weer heel wat anders is.
Maar goed, dat is de kift, want ik weet dat ze ergens wel gelijk hebben. Over dienollanders bedoel ik. Als je die gasten uit Rotterdam en Brabant en Hoeksche Waard hier in het weekend ziet lopen, en vooral hóórt lopen, want ze maken zoveel lawaai, met hun vrijgezellenfeestjes en domme pakjes en nog dommere ge-olee-olee, dan schaam je je ook dat je deel uitmaakt van hetzelfde volk als zij. En als je dan leest dat 10% van de Belgische domeinnamen in ollandse handen zijn, ja, dan voel je je wel wat ongemakkelijk. Maar aan de andere kant, die Belgen moeten hun kop houden. Als iemand op dienollanders mag afgeven, dan zijn het dienollanders zelf. Dat we daar niet genoeg zelfspot voor hebben, is onze zaak. En bovendien moeten ze dan maar wat assertiever leren worden. En zich niet zo snel aangevallen voelen. Dan houdt dat gezever van dat Vlaamse Blok ook op, want zo’n ideologie kan natuurlijk alleen succes hebben als je een volk hebt dat zich onzeker voelt.
Tot zover de toestand in de wereld van prof. dr. Lubacov. Rest mij niets anders dan U alleen een goede jaarwisseling enzo te wensen. Weest voorzichtig met het vuurwerk, nuttigt geen oliebollen uit Rotterdam, en rustig aan met de poedersuiker.